Dostupni linkovi

I bez opozicije, novi parlament će biti konstituisan


Opozicione stranke će bojkotovati konstitutivnu sjednicu
Opozicione stranke će bojkotovati konstitutivnu sjednicu

Odlazeći predsjednik Parlamenta Darko Pajović zakazao je za ponedjeljak 7. novembra konstitutivnu sjednicu Parlamenta, kada će biti konstatovan izvještaj Državne izborne komisije i izabran novi predsjednik, potpredsjednici Skupštine i formiran administrativni odbor.

Međutim kako je najavljeno, opozicione stranke će bojkotovati konstitutivnu sjednicu. U međuvremenu otpočeli su pregovori manjinskih nacionalnih stranaka za Demokratskom partijom socijalista o formiranju nove vladajuće većine.

Jedinstven stav opozicionih stranaka je da bojkotuju predstojeću konstitutivnu sjednicu Skupštine Crne Gore koja je zakazana za ponedjeljak 7. novembar. Kako su u opoziciji pojasnili ta odluka je u skladu sa ranijim stavom kojim opozicija ne priznaje rezultate izbora zbog, kako su rekli niza nepravilnosti tokom izbornog procesa i činjenice da je izborni dan prošao u napetoj atmosferi pokušaja terorističkih napada na institucije.

Konstitutivnu sjednicu će bojkotovati Socijaldemokratska partija, Demokratska Crna Gora i koalicije „Ključ“ i Demokratski front koji ukupno imaju 39 mandata ili dva manje od potrebne parlamentarne većine.

DF spreman i na radikalnije poteze nego što je samo bojkot parlamenta ili bojkot samo prve sjednice: Slaven Radunović
DF spreman i na radikalnije poteze nego što je samo bojkot parlamenta ili bojkot samo prve sjednice: Slaven Radunović

Slaven Radunović iz Demokratskog fronta ne želi da otkriva dalje aktivnosti opozicije, odnosno do kada će trajati bojkot parlamenta, da li će uz bojkot opozicija imati dodatne aktivnosti i slično, ali potvrđuje jedinstvenu odluku svih partija.

„Demokratski front (DF) je najavio odmah nakon proglašenja preliminarnih rezultata, da ih ne može priznati, jer su dobijeni u uslovima i ambijentu kao da je građanski rat u pitanju i državni udar i sve što su nam plasirali ovih dana. Čuli ste juče i od ostatka opozicije da ni oni neće prisustvovati prvoj sjednici.

Mi imamo dogovor da zajedno povlačimo sve poteze, jedan po jedan i ne otkrivamo apsolutno šta su nam sve potencijalni načini borbe u bliskoj budućnosti. Ali vi svi znate da je DF spreman i na radikalnije poteze nego što je samo bojkot parlamenta ili bojkot samo prve sjednice“, kaže Radunović.

Predsjednik Građanskog pokreta URA Žarko Rakčević je nakon sastanka opozicionih partija na kojem je dogovoren bojkot saopštio za televiziju „Vijesti“, da opozicija nastavlja da prikuplja materijale koji dokazuju da protekli izbori nisu bili fer i slobodni.

„Tu su faktografije neslobode, uključujući video zapise koji će biti predati relevantnim domaćim i međunarodnim adresama uključujući tužilaštvo. Time želimo dokumentovati da ovi izbori zaista nisu bili ni slobodni ni fer“, rekao je Rakčević.

Tako će se na prvoj sjednici Skupštine naći poslanici vladajuće Demokratske partije socijalista, Socijaldemokrata i manjinskih nacionalnih partija koji ukupno broje 42 poslanika od ukupno 81. Za usvajanje izvještaja Državne izborne komisije i izbor novog predsjednika parlamenta, potpredsjednika i formiranje administrativnog odbora, potrebna je nadpolovična većina od 41. poslanika.

Opozicija nastavlja da prikuplja materijale koji dokazuju da protekli izbori nisu bili fer i slobodni: Žarko Rakčević
Opozicija nastavlja da prikuplja materijale koji dokazuju da protekli izbori nisu bili fer i slobodni: Žarko Rakčević

Stoga neće biti smetnji za punovažno odlučivanje, bez obzira na bojkot opozicije, kaže funkcioner Demokratske partije socijalista i dugogodišnji predsjednik administrativnog odbora Radivoje Nikčević:

„Bojkot opozicionih poslanika ni u kom slučaju neće omesti dalji rad parlamenta jer će biti prisutna većina poslanika. Oni će moći da verifikuju mandate, da izaberu predsjednika i administrativni odbor. Administrativni odbor neće biti izabran u punom sastavu, ali hoće većina shodno stranačkoj zastupljenosti, ali poslovnik omogućava da u kasnijoj fazi poslanici opozicionih stranaka predlože svoje kandidate za administrativni odbor. U svakom slučaju može se izabrati predsjednik, konstituisati parlament i izabrati administrativni odbor“.

Uz najavu bojkota opozicije, Demokratski front je podnio žalbu Ustavnom sudu sa predlogom da poništi odluku Državne izborne komisije o proglašenju konačnih rezultata izbora. U obrazloženju se navodi da izbori nisu održani u uslovima koji omogućavaju slobodno izražavanje volje građana.

Između ostalog, Demokratski front navodi da je tokom izbornog dana grubo prekršena izborna tišina, saopštenjima policije i tužilaštva o hapšenju 20 potencijalnih terorista.

Manjinske nacionalne stranke koje su osvojile ukupno četiri poslanička mandata, započele su razgovore sa Demokratskom partijom socijalista o formiranju buduće Vlade i parlamentarne većine. U prvom dijalogu sa predstavnicima Bošnjačke stranke iznesena su početna polazišta o formiranju skupštinske većine i principima funkcionisanja izvršne vlasti i dogovoreno da se razgovori nastave kada predsjednik države zvanično predloži mandatara za formiranje buduće Vlade.

Hrvatska građanska inicijativa će tražiti jedno mjesto u izvršnoj vlasti, kao uslov za ulazak u Vladu kandidata za mandatara Duška Markovića, saopštila je radiju Crne Gore predsjednica hrvatske manjinske stranke Marija Vučinović.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG