Dostupni linkovi

Moskva odbacuje optužbe, Đukanović poručuje da slijede optužnice


Kremlj je danas odbacio ulogu Moskve u pokušaju organizovanja ilegalnih akcija u Crnoj Gori, što se odnosi na navodnu zavjeru za ubistvo premijera Crne Gore Mila Đukanovića, dok je Đukanović poručio da slijede optužnice protiv uhapšenih i osumnjičenih za zavjeru.

Đukanović je nakon saopštenih stavova Specijalnog tužioca rekao da, nema sumnje da su događaji od 16. oktobra urađeni u dosluhu sa političkim faktorom iz Crne Gore, te da očekuje optužnice.

„Gotovo da je izlišno komentarisati da li je neko od političkih faktora bio uključen u sve to. Sve se ovo događalo zbog politike, nije zbog nečeg drugog. Prema tome ne vjerujem da je neko van političkog prostora Crne Gore i van političkih subjekata iz Crne Gore osmišljavao, kako će im pomoći da dođu na vlast. Nego su to radili u ovoj ili onoj vrsti dosluha sa političkim akterima na na političkoj sceni Crne Gore“, rekao je Đukanović.

Premijer očekuje u narednim danima nove detalje istrage: „Istraga je kao što ste vidjeli, kroz jučerašnju prezentaciju, dovela do mnogo više informacija i mnogo više detalja nego prije nekoliko dana. Možete misliti da će za deset ili dvadeset dana imati još više detalja i još više informacija. I ono što bi svi kao građani Crne Gore trebali da želimo je, da se taj proces završi do kraja. Mislim da će to biti jako dobro za Crnu Goru, da ćemo stati na put ideji permanentne političke i antidržavne destrukcije određenih političkih, medijskih i drugih krugova koji smatraju da pod plaštom svoje političke, ili medijske ili nevladine djelatnosti, mogu da destabilizuju državu. Ne mogu“.

Prehodno je portparol Kremlja Dmitrij Peskov "kategorično" odbacio umiješanost ruske vlade u navodnoj zavjeri za ubistvo Đukanovića.

Peskov odbacio tvrdnje vlasti u Podgorici
Peskov odbacio tvrdnje vlasti u Podgorici

"Mi kategorično odbacujemo mogućnost umiješanosti ruske države u organizovanje bilo kakvih nelegalnih aktivnosti u Crnoj Gori", rekao je Peskov, odgovarajući na pitanje o istrazi zavjere za ubistvo Đukanovića.

Glavni tužilac Crne Gore Milivoje Katnić okrivio je "ruske nacionaliste" za pokušaj terorističkog napada na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra.

"Nemamo dokaz da je Rusija kao država umiješana, ali imamo dokaze o umiješanosti ruskih nacionalista. Njihov plan bio je da zaustave Crnu Goru na putu ka evroatlantskim integracijama, da joj ne dozvole da se priključi NATO. To je prvobitna misija", rekao je on.

Iz Demokratskog fronta, za koji vladajuća Demokratska partija socijalista (DPS) tvrdi da ga finansira Moskva, optužili su Katnića kako je "očigledno da je postao servis Demokratske partije socijalista".

"Vidjeli ste prije 10 dana premijer Đukanovića, koji je već tada nacrtao metu na DF, kada je rekao da ti ljudi nijesu došli niotkuda i da su morali da imaju nekoga ovdje da ih okupi. Tada je bilo jasno da on cilja na DF. Specijalni tužilac je to sada potvrdio i to je sve dio iskonstruisanog kanala, navodnog atentata, državnog udara, sve sa ciljem da se 16. oktobra smanji izlaznost birača Demokratskog fronta i da se utiče na izbornu volju građana. Njegov nastup je bio smiješan za cjelokupnu javnost, a na ovaj način pomaže DPS-u da formira vladu i zaplaši manjinske stranke da ne odu sa opozicijom", rekao je poslanik Demokratskog fronta Milutin Đukanović za RSE.

Izvještaji na dan izbora u Crnoj Gori 16. oktobra bili su zasjenjeni informacijom da je crnogorska policija u sadejstvu sa Specijalnim tužilaštvom za organizovani kriminal i Agencijom za nacionalnu bezbjednost uhapsila 20 osoba, državljana Srbije koji se sumnjiče da su praktično pokušali državni udar u Crnoj Gori.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG