Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Učesnici vežbe Slovensko bratstvo stigli u Srbiju


Ruski i srpski oficiri prilikom prošlomesečne vežbe BARS 2016, ilustracija

Pripadnici oružanih snaga Rusije i Belorusije koji učestvuju u multinacionalnoj vežbi "Slovensko bratstvo 2016", koja će biti održana od 3. do 9. novembra na aerodromima i poligonima Vojske Srbije, sleteli su danas na aerodrom Batajnica kod Beograda, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

Kako je navedeno, pripadnike oružanih snaga Rusije i Belorusije dočekao je komandant Specijalne brigade Vojske Srbije brigadni general Zoran Veličković, koji je i oficir za planiranje vežbe.

Na taktičkoj vežbi u Srbiji učestvovaće 212 pripadnika Vazdušno-desantne vojske Rusije, 56 pripadnika Oružanih snaga Belorusije i 450 pripadnika Vojske Srbije.

General Veličković je, poželevši dobrodošlicu učesnicima vežbe, rekao da je reč o tradicionalnoj vežbi koja se, u okviru međunarodne vojne saradnje, izvodi po treći put sa oružanim snagama Rusije, a drugi sa kolegama iz Belorusije.

Veličković je kazao da je cilj vežbe unapredjenje operativnih sposobnosti, pre svega, u protivterorističkim dejstvima zajedno s pripadnicima ruskih i beloruskih oružanih snaga.

On je dodao da će zajednička uvežbavanja pripadnika Vojske Srbije i Oružanih snaga Rusije i Belorusije biti održana od 3. do 6. novembra na automatizovanom strelištu "Orešac", intervidovskom poligonu "Pasuljanske livade", aerodromima "Kovin" i "Batajnica", dok će sama vežba biti izvedena od 7. do 9. novembra na "Pasuljanskim livadama".

Zamenik načelnika Štaba vazdušno-desantnih snaga Rusije Oleg Poljgujev rekao je da će narednih dana jedna od najboljih jedinica ruskih vazdušno-desantnih snaga pokazati kako se uspešno dejstvuje protiv potencijalnih neprijatelja.

"Dokazaćemo da su vazdušno-desantne snage Rusije sposobne da za određeno vreme ispune zadatke sa ocenom odlično", rekao je Poljgujev.

XS
SM
MD
LG