Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Srbija na čelu vojno-medicinskih snaga Balkana


Balkanske vojno - medicinske snage čine Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Makedonija, Slovenija i Srbija

Ministri odbrane iz regiona sastaće se u Skoplju povodom ceremonije osnivanja Stalne organizacije Balkanskih vojno - medicinskih snaga, kojima će naredne dve godine predsedavati Srbija.

Balkanske vojno - medicinske snage čine Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Makedonija, Slovenija i Srbija, te zemlje će učestvovati i pomagati jedne drugima u kriznim situacijama.

Balkanske medicinske snage su projektovane multinacionalne modularne snage namenjene za širok spektar operacija brzog odgovora na krizne situacije, posebno kada je reč o elementarnim i drugim katastrofama na prostoru Zapadnog Balkana, navodi se u saopštenju Ambasade Norveške.

Dugoročno gledano ti kapaciteti bi se mogli koristiti i za međunarodne operacije.

Po formiranju Balkanske medicinske snage treba da budu osposobljene da hitno reaguju u pružanju medicinske podrške nivoa 2 (lake poljske bolnice), do trenutka konsolidovanja postojećih civilnih medicinskih struktura.

Članovi Balkanskih vojnomedicinskih snaga su u maju obeležili kraj vežbe "Proleće 2016" i predstavili stečena znanja brzog reagovanja u kriznim situacijama na beogradskoj Vojno-medicinskoj akademiji.

To je podrazumevalo sve od oživljavanja do brzih operacionih zahvata u montažnoj sali.

Ovaj projekat, koji finansiraju Norveška i SAD, započeo je 2010. godine i jedinstven je primer saradnje u regionu gde svaka zemlja ima različit odnos prema EU i NATO.

XS
SM
MD
LG