Dostupni linkovi

Sterdžon optužila Mej da ignoriše Škote oko Bregzita


Edinburg
Edinburg

Predsednica škotske vlade Nikola Sterdžon optužila je danas britansku premijerku Terezu Mej da ignoriše Škote oko izlaska Britanije iz Evropske unije, nakon što je Mej nagovestila da Škotska neće imati pravo veta na tu odluku građana Ujedinjenog Kraljevstva.

Sterdžon, čija nacionalistička stranke ne isključuje mogućnost novog referenduma u Škotskoj o nezavisnosti, napisala je na Tviteru da se Mej "veoma trudi kako bi naglasila da stav i interesi Škotske nisu važni", preneo je Rojters.

"To je čudan pristup nekoga ko želi da održi Ujedinjeno Kraljevstvo čitavim", istakla je predsednica škotske vlade.

Tereza Mej, koja je juče najavila da će do kraja marta sledeće godine pokrenuti izlazak iz EU, rekla je da će zabrinutosti Škotske biti uzeti u obzir.

Na direktno pitanje novinara Bi-Bi-Sija da li će Škotska imati pravo veta po pitanju Bregzita, Mej je odgovorila: "Ujedinjeno Kraljevstvo će zastupati određenu poziciju u pregoorima, a mi, kao vlada Ujedinjenog Kraljevstva, pregovaraćemo sa EU."

Građani Škotske, jednog od četiri sastavna dela Ujedinjenog Kraljevstva, većinom glasova su na referendumu u junu podržali ostanak u Uniji, za razliku od građana Engleske i Velsa, koji su glasali za izlazak.

XS
SM
MD
LG