Dostupni linkovi

S. Arabija: Poziv muslimanima da se bore protiv konfesionalizma


Vernici u Velikoj džamiji u Meki
Vernici u Velikoj džamiji u Meki

Guverner saudijskog grada Meke, princ Haled al-Fejsal, pozvao je danas muslimanske političke i verske lidere da se "bore protiv konfesionalizma", implicitno kritikujući šiite u Iranu.

"Borite se protiv verskog jaza medju muslimanima, jer je islam jedna i jedinstvena religija. Ne postoji više islama", rekao je Al-Fejsal na konferenciji za novinare u gradu Mini, u blizini Meke, najvećeg muslimanskog svetilišta.

Al-Fejsal, koji je predsednik Centralnog komiteta za hadžiluk, pohvalio je organizaciju ovogodišnjeg hodočašća u Meki koje se odvija bez incidenata uprkos, kako je naveo, "lažima i spekulacijama onih koji su hteli da dovedu u sumnju sposobnost Saudijske Arabije da zaštiti hodočasnike".

Tenzije izmedju tradicionalnih rivala, šiitskog Irana i sunitske Saudijske Arabije, pojačane su posle prošlogodišnje nesreće tokom ritualnog kamenovanja Satane na hadžiluku u Meki, u kojoj je poginulo 2.300 vernika, medju kojima i 460 Iranaca, zbog čega iranski hodočasnici nisu došli na ovogodišnji hadžiluk.

"Ne mešamo se u unutrašnja pitanja Irana, ali nećemo dozvoliti da se svetilišta i hodočašće koriste za političke ciljeve i propagandu. To je zabranjeno i to nikada nećemo tolerisati", rekao je Al-Fejsal.

Iran i Saudijska Arabija, koji od januara nemaju diplomatske odnose, nisu uspeli da postignu kompromis o uslovima odlaska iranskih vernika na hadžiluk, zbog čega oni prvi put u poslednje tri decenije na njemu ne učestvuju.

Iranski verski vodja ajatolah Ali Hamnei ocenio je ranije da treba preispitati način na koji Rijad upravlja muslimanskim svetilištima u Meki i Medini i optužio saudijske vlasti da su zabranile iranskim vernicima dolazak na hadžiluk.

XS
SM
MD
LG