Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Grabar-Kitarović: Neću dopustiti ultimatume i odugovlačenja


Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednica Hrvatske

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je u ponedjeljek da će konsultacije o novom mandataru sazvati po dobijanju konačnih rezultata prijevremenih parlamentarnih izbora i istakla da neće dopustiti odugovlačenje i ultimatume, jer Hrvatska nema vremena za gubljenje.

"Neću dopustiti odugovlačenje i ultimatume koji iritiraju javnost, i nisu put prema izgradnji stabilne Vlade. Hrvatska nema vremena za nova nadmudrivanja. Treba nam sposobno i odlučno vođstvo okrenuto prema budućnosti koje će osigurati privredni rast", rekla je Grabar-Kitarović u obraćanju javnosti poslije objavljivanja potpunih rezultata nedjeljnih izbora.

Ona je izrazila uvjerenje da će uskoro dobiti dokaz o natpolovičnoj podršci za sastavljanje novog Sabora i Vlade. Za formiranje vlade potrebna je podrška najmanje 76 od ukupno 151 poslanika u Saboru, a nijedna politička opcija na izborima nije osvojila apsolutu većinu.

Grabar-Kitarović je posebno čestitala na ostvarenoj relativnoj pobjedi Hrvatskoj demokratskoj zajednici (HDZ), iz koje i sama dolazi. Takođe je ocijenila da je Hrvatska pokazala da je zemlja zrele demokratije, ali i dodala da je slaba izlaznost upozorenje svima da moraju vratiti povjerenje u političare.

Državna izborna komisija (DIP) danas je objavila potpune rezultate vanrednih parlamentarnih izbora posle 100 posto obrađenih biračkih mjesta koji pokazuju da vlast neće moći da bude formirana bez postizbornih koalicija.

HDZ i partneri su osvojili 61 mandat, Narodna koalicija predvođena Socijaldemokratskom partijom 54, Most 13, Jedina opcija (Živi zid i partneri) osam, Istarski demokratski sabor tri, Koalicija za premijera dva mandata, Hrvatski demokratski savez Slavonije i Baranje jedan, koliko je u dijaspori osvojila i nezavisna lista Željka Glasnovića.

DIP će konačne rezultate izbora objaviti kada isteknu žalbeni rokovi, a to će potrajati nekoliko dana.

Izlaznost je bila 52,59 odsto, što je oko deset odsto manje od novembra prošle godine.

XS
SM
MD
LG