Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Sekretar odbrane SAD optužio Rusiju za "eroziju međunarodnog poretka"


Sekretar odbrane SAD Ash Carter

Američki sekretar odbrane Ash Carter (Eš Karter) optužio je u srijedu Moskvu za "jasnu ambiciju eroziranja principa međunaordnig poredka".

U ostroj kritici on je rekao da Rusija želi da naruši globalnu stabilnost i upitao je da li Moskva zaista želi održivo primirje u Siriji.

Carter je na predavanju studentima na britanskom Univerzitetu Oksford rekao da je skeptičan kada su ruske namjere u Siriji u pitanju.

"Nažalost, Rusija je svojom podrškom sirijskom predsjedniku Bašaru al Asadu učinila situaciju u Siriji opasnijom, dugotrajnijom i agresivnijom", rekao je američki zvaničnik.

Prema njegovim riječima, tome idu u prilog i izjave američkog predsjednika Baracka Obame o "nedostatku povjerenja" između Rusije i SAD.

Obama je govorio o nedovoljnom povjerenju između dvije zemlje po završetku samita Grupe 20 (G20) u Kini.

Carter je ipak pozvao Rusiju da sarađuje sa SAD u pronalaženju rješenja za političku tranziciju u Siriji.

"Današnje vijesti iz Sirije ne obećavaju. Izbor je na Rusiji, ali će i posljedice biti njihova odgovornost", naveo je on.

Američki sekretar odbrane je ocijenio da, uprkos napretku poslije Hladnog rata, nedavne ruske akcije jasno pokazuju da Moskva želi da naruši međunarodni poredak.

Carter je optužio vlasti u Moskvi da se vode "pogrešnim ambicijama i prikrivenm strahom", dodajući da razumije želju Rusije da se pokaže kao svjetska sila, ali da ne može da podriva druge.

Carter je aludirao na rusku umiješanost u hakerske napade na Demokratsku stranku i kritikovao miješanje u američku predsjedničku kampanju.

XS
SM
MD
LG