Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Abe pozvao Putina da otvori novu eru u japansko-ruskim odnosima


Šinzo Abe i Vladimir Putin, Vladivostok

Japanski premijer Šinzo Abe pozvao je danas ruskog predsednika Vladimira Putina da okonča 70 godina tenzija između Japana i Rusije koji potiču iz Drugog svetskog rata i da "otvori novu eru" u njihovim odnosima.

"Možemo nazvati nenormalnom činjenicu da Japan i Rusija, dve susedne zemlje s neograničenim potencijalom, još nisu sklopile mirovni sporazum", rekao je Abe na Istočnom ekonomskom forumu u Vladivostoku.

"Okončajmo tu nenormalnu situaciju koja traje 70 godina i počnimo zajedno da gradimo novu eru" u rusko-japanskim odnosima, rekao je Abe.

Odnosi Moskve i Tokija opterećeni su sporom oko Kurilskih ostrva koje je na kraju Drugog svetskog rata okupirao Sovjetski Savez. Japan polaže pravo na ta ostrva, i zbog tog spora dve zemlje još nisu potpisale mirovni sporazum.

Pregovori oko ta četiri vulkanska ostrva, koja Japan zove Severne teritorije, ne pomeraju se od kada je Rusija pripojila Krim u martu 2014, potez koji je osudio Tokio kao i zapadne zemlje.

Ako Rusija i Japan "ostave stanje kako jeste, ni ti ni ja nećemo moći da ostavimo najbolje mogućnosti za buduće generacije", rekao je Abe obraćajući se Putinu.

XS
SM
MD
LG