Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Turska: Neprihvatljivo da EU ne pošalje zvaničnike posle puča


Redžep Tajip Erdogan

Neprihvatljivo je da evropske zemlje nisu poslale visoke zvaničnike u Tursku posle neuspelog pokušaja puča u toj zemlji, izjavio je danas portparol turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, Ibrahim Kalin.

Odnosi između zvanične Ankare i Brisela su postali napeti posle pokušaja puča dela turske vojske 15. jula, posle kojeg su usledile čistke državnih institucija od ljudi za koje je vlast sumnjala da su pristalice državnog udara, preneo je Rojters.

Države Evropske unije su pozvale turske vlasti na uzdržanost, što je naišlo na kritiku Ankare i tvrdnje da Evropa ne shvata obim pretnje koju predstavljaju organizatori pokušaja puča.

Kalin je danas na konferenciji za štampu u Ankari takođe pozdravio odluku Rusije da ponovno pokrene čarter letove za Tursku.

Taj korak je preduzet nakon što su zvanična Ankara i Moskva popravile odnose zategnute posle turskog obaranja ruskog vojnog aviona krajem prošle godine iznad tursko-sirijske granice.

Kalin je dodao da će turske snage i dalje napadati kurdske snage na severu Sirije, sve dok se oni nalaze na zapadnoj obali reke Eufrat.

On je istakao da Turska nije dogovorila nikakvo primirje sa kurdskim snagama u Siriji, uprkos jučerašnjoj izjavi portparola Centralne komande američkih snaga pukovnika Džona Tomasa da su turske i kurdske snage u severnoj Siriji postigle "labav sporazum" da prestanu da se međusobno napadaju.

Pored toga, Kalin je rekao da Erdogana brinu sve intenzivnije borbe u blizini sirijskog grada Alepa i da predsednik Turske preduzima diplomatske napore za primenu prekida vatre na tom području.

XS
SM
MD
LG