Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Tači i Veseli: Ne trebaju nam incidenti poput onog iz Mušutišta


Kosovski predsjednik Hašim Tači i predsjednik Skupštine Kosova Kadri Veseli ocijenili su danas da su scene iz sela Mušutište potpuno nepotrebne i neprihvatljive.

U priopćenju Tačija je navedeno da jučerašnji događaji "nisu u interesu Kosova niti njegovih građana" i da je "pravo svakog da se vrati na svoju imovinu i svoje mjesto porijekla", prenose kosovski mediji.

"To vrijedi za svakog građanina Kosova, bez obzira na etničku pripadnost", rekao je Thaci i pozvao sve da to pravo poštuju.

Predsjednik Skupštine Kosova Veseli, rekao je da Kosovu nisu potrebni incidenti poput jučerašnjeg u Mušutištu.

"Takve događaje mogu zlouporabiti oni koji žele spriječiti konsolidaciju države Kosovo i prikazati negativan imidž naše države u svijetu", rekao je Veseli.

Veseli je istaknuo da su "pravo na vjeroispovijest, slobodu kretanja, pravo na povratak na svoju imovinu, osnovna prava propisana Ustavom Kosova" i dodao da je zakonska obveza Kosova jamčiti takva prava.

Ambasador SAD na Kosovu Greg Delawie izjavio je, povodom jučerašnjih incidenata u Mušutištu, da Kosovo treba da bude bezbjedno za sve koji učestvuju u verskim obredima.

Ambasador je, u izjavi na Twitteru, snažno osudio i nasilje protiv policije, koje su demonstranti učinili na jučerašnjim protestima.

Lokalni Srbi koji su napustili Mušutište nakon rata na Kosovu 1999. godine, najavili su povrtak u selo 28. avgusta radi seoske slave, ali su istovremeno zatražili kreiranje uslova za njihov trajan povratak.

Grups albanskih demonstranata je, međutim, blokirala ulaz u selo kako bi spriječila raseljene Srbe da uđu u selo, nakon čega je intervenisala i policija koja se sukobila sa demonstrantima.

Srbi su nakon toga odustali od ulaska u selo.

XS
SM
MD
LG