Dostupni linkovi

Srbi odustali od ulaska u selo Mušutište


Komadant regionalne policije u Prizrenu, Nedzmi Krasnići, potvdio je za RSE da su se pripadnici raseljenih lokalninh Srba koji su organizovano krenuli u selo Mušutište u opštini Suva Reka na Kosovu, vratili nazad i da nisu ušli u selo

Policija Kosova se prethodno, tokom prepodneva u Mušutištu sukobila sa grupom albanskih demonstranata koji su blokirali ulaz u selo kako bi sprečili raseljene Srbe da dođu i prisustvuju obeležavanju seoske slave.

Policija je upotrebila suzavac kako bi rasterala demonstrante, jedan broj njih je i uhapšen, izjaivio je za RSE portparol policije Daut Hodžaj.

Policija je, nakon sukoba, uspela da pomeri demonstrante na 40 metara od ulaza u selo, uoči planiranog dolaska raseljenih Srba, koji su kasnije odustali od te namere.

Lokalni Srbi koji su napustili Mušutište nakon rata na Kosovu 1999. godine, najavili su povrtak u selo 28. avgusta radi seoske slave, ali su istovremeno zatražili kreiranje uslova za njihov trajan povratak.

Prošlog vikenda u Mušutištu je postavljen bilbord uz natpis “Ovo su lokalni Srbi Mušutišta uradili pre odlaska”.

Direktor Kancelarije za Kosovo Vlade Srbije, Marko Đurić je saopštio da današnja dešavanja u Mušutišu svedoče koliko je bezbednosna situacija na Kosovu zapaljiva.

XS
SM
MD
LG