Dostupni linkovi

Nemačka planira da povuče vojsku iz baze Indžirlik


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Nemačka vojska se priprema za napuštanje turske vazduhoplovne baze Indžirlik zbog spora koji je eskalirao između te dve članice NATO-a, piše Špigel.

Turska je u više navrata odbila posete nemačkih političara toj bazi što je izazvalo da koalicioni partner Socijaldemokratska partija (SPD) zatraži da Nemačka povuče svoje snage iz Indžirlika.

Kako navodi nemački nedeljnik Špigel, u Indžirliku je trenutno stacionirano oko 240 nemačkih vojnika.

"Ako je nemoguće da posetimo naše vojnike, onda ne dolazi u obzir nikakav produžetak mandata", izjavio je vojni ekspert pri SPD-u Rajner Arnold.

Nemačka vojska je pod kontrolom parlamenta, što znači da poslanici odlučuju o bilo kakvim izmenama.

Mandat nemačke vojske u Indžirliku svakako ističe krajem ove godine, a Socijaldemokratska partija planira da blokira produženje mandata.

Špigel prenosi da nemačko ministarstvo odbrane trenutno razmatra mogućnost da vojne snage stacionirane u Indžirliku premesti u Jordan ili na Kipar.

Tenzije između Nemačke i Turske postaju sve oštrije nakon odluke da se masakr iz Prvog svetskog rata koji su sprovele otomanske snage proglasi genocidom, potom pretnjama Ankare da će odustati od sporazuma kojim je planirano zaustavljanje priliva nelegalnih migranata u Evropu kao i kritika predsednika Redžepa Tajipa Erdogana zbog načina na koji se obračunava sa osumnjičenima za organizaciju neuspelog puča.

XS
SM
MD
LG