Dostupni linkovi

Protest LGBT populacije u Istanbulu


Trans Pride u Istanbulu u junu 2016.
Trans Pride u Istanbulu u junu 2016.

Zbog ubistva transrodne žene Hande Kader za danas su najavljeni protesti u Istanbulu, najvećem gradu Turske, koja je konzervativna po pitanju LGBT populacije.

Davut Dengiler opisuje svoju 23-godišnju cimerku kao najlepšu aktivistkinju za prava LGBT populacije u Turskoj "do njenog poslednjeg dana", prenosi BBC.

Telo tranvestita Hande Kader, seksualne radnice, prošle nedelje pronađeno je u jednoj šumi u Istanbulu.

"Njeno telo je izbodeno i prebijeno. To se nije desilo njoj. To se dešava svima nama", rekao je Dengiler nakon što je identiofikovao telo Kandera.

LGBT aktivisti protestuju protiv nasilja nad trans osobama, ali ostatak turskog društva retko reaguje.

Zbog vanrednog stanja, proglašenog nakon neuspelog državnog udara 15. jula, demonstracije će biti organizovane na jednom mestu, bez šetnji i obilaženja institucija, najavljuje LGBT otrganizacija u Turskoj.

Prvi put, poznate ličnosti u Turskoj su se pridružile pozivima da se podigne svest o "ubistvu gospođe Kader" i pozvali su sve građane da učestvuju u demonstracijama zakazanim za večeras u Istanbulu.

Prema izveštaju organizacije "Transrodna Evropa" Turska ima najveći broj ubistava transrodnih osoba, mada, prema njihovim rečima "ne postoji bezbedna država za pripadnike LGBT-a".

XS
SM
MD
LG