Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Tači: Kosovo na istorijskoj raskrsnici između izolacije i integracije


Hašim Tači u Skupštini Kosova, Ilustrativna fotografija

Predsednik Kosova, Hašim Tači, u obraćanju naciji u četvrtak uveče, kazao je da Kosovo u predstojećem periodu treba da se odluči između integracije i izolacije.

Naveo je da se Kosovo nalazi na istorijskoj raskrsnici da donese ne tako lake ali pravedne odluke radi bržih euroatlanskih integracija i ekonomskog razvoja, ili da zemlja ostane pasivna i talac bolne prošlosti.

On je poslanicima Skupštine Kosova poručio da će imati istorijsku odgovornost na dan kada se bude glasalo o ratifikaciji sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom, 1. septembra.

"U vašim rukama je da dokažete da je Kosovo ozbiljna država koja se pridržava međunarodnih obaveza", kazao je on.

"Glasajte kako biste potvrdili našu geostratešku orjentaciju i partnerstvo sa SAD i zapadnim evropskim saveznicima, i našu viziju za euroatlanske integracije. Ne žrtvujte vašu budućnost, i budućnost celog Kosova radi dnevnih ili lokalnih političkih interesa", dodao je predsednik Tači.

Tači je istakao da je zloupotreba pitanja demarkacije radi političkih poena lažan, rizičan i neodrživ razlog, dodajući da je sporazum pravedan i da Kosovo nije izgubilo ni jedan kvadratni metar. Dodao je da će svako kašnjenje ratifikacije uticati na evropsku budućnost Kosova i bezvizno putovanje za građane Kosova.

"I to nije jedina šteta. To je samo početak onoga što može da predstoji. Ako ne uspemo u tome, onda ćemo zakasniti sa formiranjem Oružanih snaga Kosova, i odložiće se na neodređeno vreme proces integracije u NATO", istakao je Tači.

Predsednik zemlje je rekao i da se sporazum o formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom treba formirati na osnovu kosovskih zakona.

On je negirao da se time može podeliti Kosovo ili stvoriti autonomija unutar zemlje.

"Oni koji su nekada bili na barikadama i ulagali napore da podele Kosovo, danas su prihvatili naše institucije i deo su lokalnih i centralnih institucija. Politizacija i ovog pitanja nije ništa drugo osim farsa radi političkih poena", dodao je Tači.

Predsednik Kosova je poručio da na Kosovu nema mesta nasilju i pretnjama i da je "neprihvatljivo da se zbog političkih motiva napadaju državni zvaničnici i institucije Kosova".

"Nasilje pripada prošlosti. Budućnost je u miru, dijalogu i saradnji. Samo integracijom zajednica uklanjamo uticaj Srbije sa Kosova. Samo saradnjom sa susedima možemo da se integrišemo u NATO i EU. Rešenja pred nama su veoma jasna - integracija ili izolacija. Ja sam zajedno sa vama posvećen integraciji Kosova u euroatlansku porodicu", završio je Tači.

Ranije danas, pokret Samoopredeljenje je pozvao na protest 1. septembra, na dan ratifikacije sporazuma o demarkaciji, te su u izjavi za RSE upozorili da Kosovu preti napetost i destabilizacija ukoliko Vlada pokuša da sprovede ova dva sporazuma.

XS
SM
MD
LG