Dostupni linkovi

Vlada prosledila Skupštini Kosova da ratifikuje Sporazum o demarkaciji


Vlada Kosova
Vlada Kosova

Vlada Kosova jutros je vanredno zasedala i prosledila Skupštini Kosova na ratifikaciju Sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom. Ovo se desilo dan nakon 12-satne rasprave u zgradi Skupštine koja nije uklonila dosadašnje dileme o ovom procesu.

Premijer Kosova Isa Mustafa kazao je da će ovaj nacrt zakona u Skupštini ići redovnom procedurom i da je na Skupštini da odluči kada će se održati sednica po tom pitanju.

Ministar spoljnih poslova Kosova Enver Hodžaj rekao je da Sporazum koji je Skupštini poslan u obliku Nacrta, u njemu stoji da – ukoliko ima novih zakonski činjenica – moguće je doći do izmena ili dopuna uz saglasnost svih strana.

"Uz saglasnost strana o izmenama odredaba Sporazuma, može se zatražiti međunarodna arbitraža", dodao je on.

Iz Državne komisije za demarkaciju uz punu odgovornost su rekli da je teritorija Republike Kosova nepromenjena, dok je komisija stručnjaka iz oblasti rekla da ostaje na poslanicima da procene rad dveju komisija predstavljenih tokom rasprave.

U zaključcima 24 poslanika koji su zahtevali ovu raspravu, stoji da je Državna komisija napravila nekoliko propusta tokom proces u jednom segmentu, te se predlaže ponovno razmatranje procesa i da međunarodni prijatelji posreduju između dveju država oko spornog pitanja.

Pokret Samoopredeljenje je pozvao na okupljanje u četvrtak u 10 sati ispred Skupštine Kosova, za kada je zakazana redovna sednica. Još je nepoznato da li će se ratifikacija Sporazuma o demarkaciji uvrstiti u današnji dnevni red.

XS
SM
MD
LG