Dostupni linkovi

Bajden: Nastaviti dijalog sa Srbijom, okončati demarkaciju sa Crnom Gorom


Džo Bajden i Hašim Tači u Prištini
Džo Bajden i Hašim Tači u Prištini

Američki potpredsednik Džo Bajden poručio je tokom posjete Prištini da kosovske vlasti treba u narednom periodu da riješe pitanja nastavka dijaloga sa Srbijom i demarkacije granice sa Crnom Gorom.

Bajden je pozvao i na prekid nasilja u kosovskom parlamentu, apelovao na vlasti da rade na ekonomskom rastu, borbi protiv korupcije i ekstremizma, kao i vladavini prava i jednakog tretmana svih pred pravosuđem.

Za sve to Kosovo ima podršku Sjedinjenih Država, koje će i dalje biti uz kosovski narod kako bi Kosovo postala prosperitetna, multietnička demokratija, poručio je Bajden u obraćanju medijima nakon razgovora sa kosovskim predsjednikom Hašimom Tačijem.

Američki potpredsjednik Džo Bajden u Prištini je u srijedu počeo sastanke sa državnim rukovodiocima.

Bajden se u zgradi Skupštine sastao sa premijerom Kosova Isom Mustafom, njegovim zamjenicima, Hajrdinom Kučijem i Branimirom Stojanovićem, te ministrom vanjskih poslova Enverom Hodžajem.

Uslijedio je razgovor i sa predsjednikom Kosova Hašimom Tačijem, sastanci sa ostalim političkim liderima nijesu predviđeni.

Očekuje se i da će Bajden sa domaćinima razgovarati o pitanjima koja se tiču vladavine prava, kao što je Specijalni sud za ratne zločine čije se formiranje očekuje narednih mjeseci.

Dolazak američkog potpredsjednika, sa suprugom u Prištinu, 16. avgusta 2016.
Dolazak američkog potpredsjednika, sa suprugom u Prištinu, 16. avgusta 2016.

Tokom ceremonije koju organizuje Vlada Kosova, Bajden i njegova supruga posjetiće mjesto u blizini američke vojne baze Bondstil, gdje će prisustvovati svečanosti povodom imenovanju ulice u čast njegovog sina Boa Bajdena (46), koji je preminuo 2015. godine.

Potpredsjednik SAD će se u tom mjestu obratiti građanima.

Supruga američkog potpredsjednika dr Džil Bajden će kako je najavljeno posjetiti manastir Gračanicu gdje će se susresti sa vladikom raško-prizrenskim Teodosijom.

Bajdenu je ovo treća i završna posjeta Kosovu od kako je na funkciji potpredsjednika SAD.

Potpredsjednik SAD je prethodno boravio u Beogradu gdje se susreo sa predsjednikom i premijerom Srbije Tomislavom Nikolićem i Aleksadrom Vučićem.

XS
SM
MD
LG