Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Oboljenje goveda u Crnoj Gori: Do danas 430 slučajeva 'kvrgave kože'


Krave

U posljednja tri dana dijagnostikovani su novi slučajevi bolesti "kvrgave kože" kod goveda u Crnoj Gori, tako da je do danas laboratorijski potvrđeno 430 slučajeva, najviše na teritoriji opština Bijelo Polje, Berane, Mojkovac i Kolašin, saopšteno je iz Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

Primjetno je da se novi slučajevi dominantno dijagnostikuju na području opština koje gravitiraju planinama Bjelasici i Sinjajevini, a da se na ostalim područijima pojavljuje samo sporadično.

U Crnoj Gori je od prošle sedmice registrovana i bolest "plavog jezika" i do danas su laboratorijskim ispitivanjima potvrđena 73 slučaja, pri čemu 72 kod ovaca i jedan kod goveda.

"Od ove bolesti obolijevaju samo preživari, najčešće ovce, a rjeđe koze i goveda. Bolest se isključivo prenosi insektima iz roda kulikoides", navode iz Uprave.

Bolest "plavog jezika" se ne liječi, ali životinje često mogu da prebole bez posljedica.

Vlasnicima goveda, ovaca i koza na području cijele Crne Gore savjetovano je da u narednom periodu ne nabavljaju nove životinje, ne miješaju svoje životinje s drugim, sprovedu mjere zaštite životinja od komaraca i izvrše dezinsekciju okoline svojih objekata i stajanjaka u saradnji s nadležnom veterinarskom službom.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG