Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Požari u Portugalu i na jugu Francuske: Četiri osobe poginule, hiljade evakuisano


Ilustrativna fotografija

Požari nošeni jakim vetrovima opustošili su polja u Portugalu i na jugu Francuske, pri čemu su najmanje četiri osobe poginule, mnoge kuće uništene, a više hiljada ljudi, uključujući turiste, evakuisano je.

U Francuskoj je više požara formiralo niz koji se širi ka mediteranskom gradu Marsej, a stotinama kilometara od tog lučkog grada, vatra je tokom noći zahvatila Funšal, glavni grad portugalskih ostrva Madeira, gde je troje starijih ljudi poginulo, a više od trista je zadobilo opekotine ili su se nagutale dima.

Šumski čuvar poginuo je tokom noći na kopnenom delu Portugala kada je jedan od više od stotinu požara zahvatio prikolicu u kojoj je spavao 150 kilometara severno od Lisabona.

Dve osobe su povređene, a jedna od njih teže, dok se požar na jugu Francuske širio ka Marseju, rekli su vatrogasci, dodajući da je više od 20 kuća uništeno.

Kako je navedeno, najmanje 2.700 hektara zemlje je uništeno, a aerodrom u Marseju preusmerio je dolazne letove zbog letelica za gašenje požara.

Vatrogasci u Francuskoj i Portugalu bore se s više požara koje raspiruju jak vetar i toplo i suvo vreme. Na kopnenom delu Portugala u sredu je izbrojano 186 požara.

XS
SM
MD
LG