Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Austrija: Eksperti za terorizam upozoravaju da postoji mogućnost napada


Ilustrativna fotografija

Eksperti za terorizam u Austriji upozorili su da i u toj zemlji postoji ozbiljan potencijal za terorističke napade, "jer je tokom otvorenih granica ušao veliki broj radikalizovanih osoba".

U Austriji se trenutno, prema procenama eksperata, nalazi oko 300 osoba koje su se borile u Siriji i Iraku, ili koji su bar imali nameru da otputuju na ratište.

Ekspert za terorizam Nikolas Štokhamer upozorio je u intervjuu bečkom dnevniku "Kronen cajtung" na "usamljene vukove" i zatražio da se, posle talasa imigracije od jeseni prošle godine, zemlja vrati vladavini prava.

Takođe, i Amer Albajati iz Inicijative liberalnih muslimana u Austriji tvrdi da je tokom otvorenih granica u zemlju ušlo mnogo radikalizovanih lica.

Ministarstvo unutrašnjih poslova svesno je potencijala opasnosti i pojačalo je mere bezbednosti, a svi su složni da ta pretnja ne treba da izazove paniku.

Posle terorističkih napada u Nemačkoj i Francuskoj, austrijska policija treba da poveća pripravnost na najviši nivo, zahteva Albajati.

Prema njegovim rečima, sada bi bilo važno da se "islamistički ratni zločinci", koji su se skrivali kao izbeglice, nađu i uhapse, jer bi vojno obučene pristalice takozvane Islamske države Iraka i Levanta (IDIL) ili članovi drugih radikalnih grupacija mogli u zemlji izvršiti terorističke napade.

Zajedno sa drugim ekspertima Albajati je "pročešljao" brojne fejsbuk profile Sirijaca, Iračana i Čečena, a prikupljene podatke prosledio je nadležnim vlastima Austrije.

Među njima je, na primer, jedan mladi Iračanin, koji pozira na bečkoj železničkoj stanici, a prethodno se slikao na ratom zahvaćenom području sa odsečenom glavom u ruci.

"To je samo vrh ledenog brega", podvlači Albajati.

Štokhamer ukazuje da je veliki potencijal pretnji, ali daleko manji nego u Belgiji i Francuskoj.

Prema njegovim rečima, policija nadzire oko 60 "opasnih" osoba, ali potencijalne pretnje su daleko veće među 300 osoba.

Ističe da u taj broj nisu uračunati "usamljeni vukovi", od kojih preti veća opasnost.

Štokhamer smatra da treba računati sa dugom decenijom terorizma, dodajući da i pojam novog 30-ogodišnjeg rata protiv terorizma, odgovara nažalost istini.

XS
SM
MD
LG