Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Moskva neće vršiti pritisak na Beograd nakon Breksita


Predsjednik ruskog Savjeta za spoljnu politiku i odbranu Fjodor Lukjanov odbacio je tvrdnje Zapada da će Rusija iskoristiti "Breksit" da vrši pritisak na Srbiju.

On je istakao da je to "nonsens" koji samo pokazuje koliko je Zapad očajan i ne umije da objasni neuspjeh evropske propagande koja EU konstantno predstavlja kao raj na zemlji, gdje svi sanjaju da budu.

"Unija je u dubokoj i temeljnoj krizi i posljednja stvar kojom će se baviti je Balkan", rekao je Lukjanov za "Blic".

On je istakao da će, ako se pristupanje Srbije EU uspori, to biti iz vrlo objektivnih razloga, za koje je rekao da nemaju nikakve veze sa željama ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Lukjanov smatra da će, za razliku od EU, NATO nastaviti da jača u Evropi i naglasio da Moskva ne bi blagonaklono gledala na priključenje Srbije tom vojnom savezu.

"Ako bi se to desilo, Rusija bi donijela neke zaključke u odnosima sa Beogradom. Međutim, to nema nikakve veze sa `Breksitom`. To je jasno odavno", zaključio je Lukjanov.

U Srbiji su sa najviših mjesta nakon Bregsita stigle poruke da ostaje na evropskom putu.

Srbija neće menjati svoju politiku, ona ostaje na evropskom putu i garantujem stabilnost i prosperitet, uprkos političkom potresu kakav nije zabeležen od pada Berlinskog zida, rekao je premijer Aleksandar Vučić na vanrednoj pres koneferenciji posle sednice Vlade Srbije koja je bila posvećena posledicama britanskog izlaska iz EU.

XS
SM
MD
LG