Dostupni linkovi

'Islamska država' ubila deset sirijskih vojnika


Ilustracija
Ilustracija

Deset pripadnika snaga koje podržavaju libijsku vladu nacionalnog jedinstva, ubijeno je kod Sirta u samoubilačkom napadu pripadnika "Islamske države" (IDIL), naveo je jedan bolnički izvor.

U hitnu bolničku službu u četvrtak su prevezena tijela deset nastradalih, kao i sedam ranjenih poslije samoubilačkog napada koji je izvršila "Islamska država" kod mjesta Abu Greina, rekao je jedan zvaničnik bolnice u Misrati, pedeset kilometara od tog mesta.

Samoubilački napad izveden je vozilom punim eksploziva koje je udarilo u kontrolni punkt na ulazu u Abu Grein, 130 kilometara zapadno od Sirta, saopštio je press centar snaga koje podržavaju libijsku vladu jedinstva.

Provladine snage povratile su Abu Grein od IDIL-a dan poslije samoubilačkog napada te ekstremističke grupe 16. maja, kada su ubijena 32 čovjeka, a 50 je ranjeno.

Pres centar tih snaga je u četvrtak je saopštio i da su spriječena dva samubilačka napada militanata, a navodi da su oni od nedjelje izveli sedam samoubilačkih napada oko Sirta.

Ekstremisti su ove sedmice pokrenuli više kontranapada u nastojanju da probiju obruč oko Sirta, gdje su ih opkolile provladine snage.

Od početka ofanzive na Sirt 12. maja, ubijeno je 159 pripadnika snaga koje podržavaju vladu jedinstva a više od 500 je ranjeno, naveli su ljekarski izvori.

Provladine snage koje su pod zajedničkom komandom sa sjedištem u Misrati, 200 kilometara zapadno od Tripolija, sastavljene su od milicija iz zapadnih libijskih gradova.

Te milicije su predvodile pobunu koja je dovela do rušenja režima Muamera Gadafija 2011. godine.

Prema američkim zvančnicima, "Islamska država" u Libiji ima 5.000 boraca, među kojima su brojni stranci iz drugih afričkih zemalja i s Bliskog istoka.

XS
SM
MD
LG