Dostupni linkovi

Erdoganov saradnik i ministar saobraćaja - budući premijer


Tajip Erdogan (C), Ahmet Davutoglu (D) i budući premijer Binali Yildirim (L).
Tajip Erdogan (C), Ahmet Davutoglu (D) i budući premijer Binali Yildirim (L).

Binali Jildirim, dosadašnji ministar saobraćaja Turske i Erdoganov dugogodišnji saradnik, jedini je kandidat za za mesto premijera Turske.

Vladajuća turska Partija pravde i razvoja(AKP) izabrala je Jildrima za predsednika i imenovala ga za jedinog kandidata za budućeg premijera.

"Radiću u harmoniji sa svim partijskim kolegama, počevši od našeg osnivača i lidera" izjavio je Jildrim i dodao da će "eliminisati terorističke pretnje u Turskoj", prenose svetske agenciije.

ŠezdesotogodišnjiJildirim smatra se jednim od Erdoganovih najlojalnijih saradnika. Bio je gotovo neprekidno na funkciji ministra saobraćaja, provo od 2002. do 2013. godine a zaim i od 2015. godine.

Analitičari očekuju da će Jildirim - koji se nikada nije suprotstaviopolitici predsednika, biti daleko "poslušniji" od Davutoglua.

Prema mišljenju analitičara, glavni zadatak budućeg premijera je izmena Ustava koja će parlamentarni sistem u Turskoj transformisati u predsednički čime će Erdoganova ovlašćenja biti daleko veća.

"Vreme je za predsednički sisitem," rekao je on odmah posle ostavke premijera Ahmeta Davutoglua ovog meseca.

Nakon zvaničnog imenovanja premijera, koje se očekuje u nedelju, "predsednik će postati šef izvršne vlasti a premijer će postati samo zupčanik"rekao je za AFP Fuat Keiman, šef Centra za politiku uIstanbulu.

Još jedan zadatak koji čeka novog premijera Turske su pregovorisa Evropskom unijom o bezviznom režimu koji je za Tursku ključna stavka sporazuma o rešavanju migrantske krize.

XS
SM
MD
LG