Dostupni linkovi

HRW: Scene užasa u Sirtu pod IDIL


Militanti Islamske države Iraka i Levanta (IDIL)

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch (HRW) objavila je u srijedu izvještaj u kojem su navedeni zločini, kao što su raspeća ili ubistva zbog "psovanja Boga", koje je Islamska država Iraka i Levanta (IDIL) počinila u libijskom gradu Sirtu, uporištu islamističkih ekstremista.

U izvještaju se opisuju "scene užasa" koje su se mogle videti pošto su pripadnici IDIL-a u februaru 2015. zauzeli Sirt.

Desetinama stanovnika optuženih da su špijuni ili vračevi odsjecane su glave, ljudi su bičevani zbog pušenja ili slušanja muzike, a očevi su bili primorani da ožene svoje kćerke za pripadnike IDIL-a.

Stanovnici su, da bi bili sigurni, morali da se povinuju pravilima te militantne grupe, zasnovanim na njenoj strogoj interpretaciji šerijatskog prava.

Žene i djevojčice već od 10. godine bile su primorane da pokrivaju glavu i nose crne haljine od glave do pete. Mnoge majke su pokrivale svoje kćerke i mlađe od deset godina iz predostrožnosti i straha od ekstremista.

Glavni gradski trg je postao pozornica za javna pogubljenja, izvođena i odsjecanjem glave mačem.

Islamska država Iraka i Levanta je uvela i vjerski porez, što je primjenjivano i u drugim oblastima pod kontrolom IDIL-a.

Izveštaj "'Osećamo da smo prokleti': Život pod IDIL-om u Sirtu, Libija", napisan na 41 strani, zasnovan je na intervjuima sa 45 stanovnika tog priobalnog grada koje je HRW uradio u martu.

Stanovnici sa kojima je razgovarano pobjegli su iz Sirta kada je grad pao pod kontrolu IDIL-a, zajedno s još dvije trećine od 80.000 stanovnika.

XS
SM
MD
LG