Dostupni linkovi

Makedonija: VMRO DPMNE - jedini učesnik izbora


Državna izborna komisija (DIK) Makedonije utvrdila je da je vladajuća VMRO DPMNE Nikole Gruevskog jedina stranka koja će učestvovati na vanrednim parlamentarnim izborima 5. juna.

Lider VMRO DPMNE i bivši premijer Nikola Gruevski potvrdio je da se njegova stranka priprema da učestvuje na izborima 5. juna i pored bojkota drugih stranaka, ali i da je spremna da nakon tih izbora organizuje nove.

VMRO DPMNE je jedina stranka potpisnica Dogovora iz Pržina koja je podnela izborne liste, a ostala je jedini učesnih izborne trke pošto je DIK kao nepotpune odbacila izborne liste dve male vanparlamentarne stranke koje su, uz vladajuću, jedine podnele izborne liste.

Tri velike makedonske partije koje su uz VMRO DPMNE potpisnice Dogovora iz Pržina, nisu podnele izborne liste jer smatraju da ne postoje uslovi za fer i kredibilne izbore 5. juna i da ih treba odložiti, a to misle i mnogobrojne manje makedonske i albanske stranke.

Dogovor iz Pržina su potpisali vladajuća VMRO DPMNE Nikole Gruevskog, najveća opoziciona partija, Socijademokratski savez Makedonije (SDSM) Zorana Zaeva, koalicioni partner VMRO DPMNE albanska Demokratska unija za integracije (DUI) Alija Ahmetija i opoziciona Demokratska partija Albanaca (DPA) Menduha.

Lider VMRO DPMNE i bivši premijer Nikola Gruevski u intervjuu za AFP rekao je da makedonski ustav ne dozvoljava odlaganje izbora koji su zakazani za 5. jun i dodao da je spreman da odmah održi druge izbore da gradjanima da mogućnost da biraju.

Sa druge strane lider najveće opozicione stranke SDSM Zoran Zaev je ponovio da je ubeđen da izbori zakazani za 5. jun neće moći da se održe i da će se makedonska skupština uskoro sastati da bi ih odložila.

Politička kriza u Makedoniji je počela pre skoro dve godine kada SDSM nije priznao rezultate parlamentarnih izbora zbog čega je odbio da uđe u parlament, optužujući vladajuću VMRO DPMNE da je lažirala izbore.

Kriza je dodatno zaoštrena 12. aprila ove godine odlukom predsednika države Djordja Ivanova da abolira sve političare protiv kojih se vode postupci, medju kojima su velikim delom oni povezani s aferom prisluškivanih razgovora u koje su umešani funkcioneri vladajuće stranke VMRO DPMNE i Vlade Makedonije.

Taj potez predsednika izazvao je masovne višednevne građanske proteste u Skoplju i drugim gradovima Makedonije, na kojim se traži povlačenje odluke o aboliciji i odlaganje izbora 5. juna, jer ne postoje uslovi za njihovo fer organizovanje.

XS
SM
MD
LG