Dostupni linkovi

Rusija je protiv članstva Kosova u FIFA-i


Kosovo, delagacije FIFA-e i UEFA-e u Prištini
Kosovo, delagacije FIFA-e i UEFA-e u Prištini

Moskva neće podržati prijem Kosova u članstvo Svjetske fudbalske federacije FIFA-e, rekla je Marija Zaharova, glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Rusije.

"Stav Rusije u odnosu na Kosovo ostaje nepromijenjen " rekla je Zaharova.

"Vidimo da Priština poduzima korake ka prijemu u međunarodne sindikate i organizacije u vjeri da će to pomoći da ostvari međunarodno priznanje svog suvereniteta, a možda, je željeno članstvo u FIFA-ijedan od tih pokušaja. Rusija to neće podržati ", dodala je Zaharova .

Kosovo traži članstvo u FIFA-i,nakon što je 3. maja primljeno u Uniju evropskih fudbalskih saveza ( UEFA ) . Kongres UEFA-e većinom glasova usvojio je tu odluku, dok su 24 člana UEFA-e , uključujući i rusku fudbalsku uniju, glasao protiv.Dva glasačkih listića proglašena su nevažećim, zbog čega je Kosovo djelimično priznato.

Na sjednici Međunarodnog olimpijskog komiteta ( MOK ) u decembru 2014. godine, olimpijskom komitetu Kosova jednoglasno je priznato pravo da postane punopravana članica. Nakon toga jedan broj sportskih saveza iz Kosova, kao što su -gimnastika , košarka , odbojka , biciklizam i šah, dobili su privremeno ili trajno članstvo odgovarajućih međunarodnih organizacija .

XS
SM
MD
LG