Dostupni linkovi

Novi napadi nastavljni u Alepu jutros, Keri u Ženevi


Alepo pod vazdušnim udarima krajem aprila 2016.
Alepo pod vazdušnim udarima krajem aprila 2016.

Novi vazdušni napadi izvedeni su rano jutros na sirijski grad Alep, iako je državni sekretar SAD Džon Keri stigao u Ženevu u pokušajima da očuva narušeni prekid vatre koji je pred kolapsom u Siriji.

Više od 20 civila i pedesetoro djece izgubilo je život od 22. aprila kada su obnovljeni sukobi u Alepu, gradu na sjeveru Sirije jednom od uporišta opzicije.

Većinu napada izvela je avijacija sirijske vlade, čime se krši primirje koje je stupilo na snagu 27. februara uz posredovanje Vašingtona i Moskve.

Snage predsjednika Bašara al Asada, koje imaju nadmoć u vazduhu u odnosu na pobunjenike, kontrolišu zapadni sektor Alepa, a pobunjenici istočni dio.

Grad je podeljen od 2012. i postao je glavno poprište sukoba u sirijskom ratu.

Posle mirnog dana u nedjeljelju u istočnom sektoru vazdušni napadi su nastavljeni posle ponoći, javio je dopisnik agencije France press sa lica mjesta. Gađano je više kvartova, među kojima i dosta naseljen kvart Bustan al Kasr.

Za sada nema informacija o mogućim žrtvama.

Pobunjenici su sa svoje strane teškom artiljerijom sinoć gađali zapadni dio grada, kada je ubijeno tri civila među kojima i jedno dijete, saopštila je opoziciona Opservatorija za ljudska prava.

Američki državni sekretar Džon Keri doputovao je u nedjelju veče, 1.maja, u Ženevu u nastojanju da ponovo uspostavi prekid vatre uz pomoć UN, Rusije i arapskih zemalja.

Keri u ponedjeljak 2.maja, razgovara sa izaslanikom UN za Siriju Stafanom de Misturom i ministrima arapskih zemalja.

Rat koji je u Siriji počeo 2011. zbog krvavog gušenja prodemokratskih protesta prerastao je u sukob sa brojnim akterima, kako Sirijcima tako i strancima, u kome je ubijeno više od 270.000 ljudi, a gotovo polovina stanovništva je napustila svoje domove.

Međunarodna zajednica želi da ukloni prijetnju ekstremističkih grupa koje okupiraju velike dijelove teritorije u Siriji i Iraku, i da zaustavi masovni odlazak Sirijaca, od kojih veliki broj dolazi do Evrope.

XS
SM
MD
LG