Dostupni linkovi

Novi napadi nastavljni u Alepu jutros, Keri u Ženevi


Alepo pod vazdušnim udarima krajem aprila 2016.

Novi vazdušni napadi izvedeni su rano jutros na sirijski grad Alep, iako je državni sekretar SAD Džon Keri stigao u Ženevu u pokušajima da očuva narušeni prekid vatre koji je pred kolapsom u Siriji.

Više od 20 civila i pedesetoro djece izgubilo je život od 22. aprila kada su obnovljeni sukobi u Alepu, gradu na sjeveru Sirije jednom od uporišta opzicije.

Većinu napada izvela je avijacija sirijske vlade, čime se krši primirje koje je stupilo na snagu 27. februara uz posredovanje Vašingtona i Moskve.

Snage predsjednika Bašara al Asada, koje imaju nadmoć u vazduhu u odnosu na pobunjenike, kontrolišu zapadni sektor Alepa, a pobunjenici istočni dio.

Grad je podeljen od 2012. i postao je glavno poprište sukoba u sirijskom ratu.

Posle mirnog dana u nedjeljelju u istočnom sektoru vazdušni napadi su nastavljeni posle ponoći, javio je dopisnik agencije France press sa lica mjesta. Gađano je više kvartova, među kojima i dosta naseljen kvart Bustan al Kasr.

Za sada nema informacija o mogućim žrtvama.

Pobunjenici su sa svoje strane teškom artiljerijom sinoć gađali zapadni dio grada, kada je ubijeno tri civila među kojima i jedno dijete, saopštila je opoziciona Opservatorija za ljudska prava.

Američki državni sekretar Džon Keri doputovao je u nedjelju veče, 1.maja, u Ženevu u nastojanju da ponovo uspostavi prekid vatre uz pomoć UN, Rusije i arapskih zemalja.

Keri u ponedjeljak 2.maja, razgovara sa izaslanikom UN za Siriju Stafanom de Misturom i ministrima arapskih zemalja.

Rat koji je u Siriji počeo 2011. zbog krvavog gušenja prodemokratskih protesta prerastao je u sukob sa brojnim akterima, kako Sirijcima tako i strancima, u kome je ubijeno više od 270.000 ljudi, a gotovo polovina stanovništva je napustila svoje domove.

Međunarodna zajednica želi da ukloni prijetnju ekstremističkih grupa koje okupiraju velike dijelove teritorije u Siriji i Iraku, i da zaustavi masovni odlazak Sirijaca, od kojih veliki broj dolazi do Evrope.

XS
SM
MD
LG