Dostupni linkovi

Nemački ultradesničari: 'Islam nije deo naše zemlje'


Nemačka antievropska i populistička stranka Alternativa za Nemačku (AfD), koja se žestoko protivi politici nemačke kancelarke Angele Merkel o prijemu izbeglica, predstavila je u nedelju svoj program koji sadrži antiislamski ton sa ambicijom da u parlamentu osvoji većinu, ocenila je agencija Frans pres.

"Islam nije deo Nemačke", džamije, muslimanske molitve i nošenje burke treba da bude zabranjeno u zemlji, naveli su učesnici kongresa stranke koja obeležava tri godine postojanja.Neki članovi te stranke na kongresu u Štutgartu imali su umereniji ton, govoreći da treba "odbaciti islamizam ali tražiti dijalog s muslimanima".

Posle nedavnog uspeha esktemne desnice Slobodarske partije Austrije i rastuće popularnosti Nacionalnog fronta u Francuskoj, AfD želi da se kandiduje na parlamentarnim izborima 2017. godine nakon što je prešla cenzus za ulazak u regionalne parlamente u Nemačkoj.

AfD je mala stranka koja uživa popularnost izmedju šest i sedam odsto gradjana. Osvojila je sedam poslaničkih mesta u Evropskom parlamentu na izborima 2014. godine, kada je stekla popularnost zahvaljujući oštrim izjavama protiv dolaska migranata u Nemačku.

XS
SM
MD
LG