Dostupni linkovi

Održan prvomajski protest Levog samita Srbije


Učesnici prvomajskog protesta
Učesnici prvomajskog protesta

U organizaciji Levog samita Srbije u nedelju je u Beogradu održan prvomajski protest, na kojem je, prema navodima organizatora, učestvovalo nekoliko stotina ljudi.

Kako se navodi u saopštenju Levog samita, protest je organizovan kako bi se istakla potreba borbe za prava radnica i radnika koja su pod kontinuiranim udarom u Srbiji već više od 25 godina.

Uz obeležja Levog samita Srbije prisutni su nosili brojne transparente sa parolama upućenim protiv mera štednje, privatizacije, kapitalizma, fašizma i patrijarhata.

Okupljeni su prošetali do Trga Republike do grobnog mesta Dimitrija Tucovića na Trgu Slavija.

U svom prvomajskom proglasu Levi samit Srbije ističe da je demokratija svedena na izbore, a postojeće partije manje ili više vode istu politiku, zbog čega je prvomajski protest pre svega zahtev za promene političkog sistema kojima će biti omogućeno efikasno i direktno učestvovanje svih u donošenju političkih odluka.

Prema rečima organizatora, radništvo se nalazi u katastrofalnoj situaciji. Rast nezaposlenosti i nesigurnosti rada, opšte osiromašenje, rasprodaja nekadašnje javne imovine, urušavanje zdravstva, školstva i socijalne zaštite, rezultat je volje političkih i ekonomskih elita, a ne volje najvećeg dela stanovništva – poručuju organizatori skupa.

XS
SM
MD
LG