Dostupni linkovi

UN i EU zabrinuti zbog antivladinih protesta u Bagdadu


UN i Evropska unija (EU) izrazili su u subotu zabrinutost zbog antivladinih protesta u Bagdadu gde su demonstranti ušli u obezbeđenu "zelenu zonu" a pojedini upali u zgradu parlamenta nakon što su poslanici glasali protiv nove vlade Iraka, javile su svetske agencije.

Misija UN u Iraku, čije se sedište nalazi u bagdadskoj "zelenoj zoni", osudila je nasilje i pozvala na mir, uzdržanost i poštovanje iračkih ustavnih institucija.

Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini osudila je incidente na protestu upozoravajući vlasti od "moguće dalje destabilizacije zemlje".

"Upad u parlament i nasilne demonstracije u Bagdadu mogu dodatnu da pogoršaju već napetu situaciju u zemlji", rekla je Mogerini.

Nezadovoljni demonstranti ušli su posle podne u "zelenu zonu", u kojoj se nalaze sedišta brojnih vladinih institucija i diplomatskih predstavništava, i potom ušli u zgradu parlamenta gde su razbijali sve što im se nađe na putu.

Protest je počeo u subotu pre podne i odvijao se van "zelene zone" u trenutku kada se u parlamentu glasalo o novoj tehnokratskoj vladi koju je predložio premijer Hajder el Abadi.

XS
SM
MD
LG