Dostupni linkovi

Direktor Volkswagena se lično izvinio Obami


Martin Winterkorn, bivši direktor VW, koji zbog skandala podnio ostavku
Martin Winterkorn, bivši direktor VW, koji zbog skandala podnio ostavku

Direktor Volkswagen (VW) Matthias Muller rekao je da se lično izvinio predsjedniku SAD Baracku Obami zbog varanja tog njemačkog proizvođača automobila na testovima izduvnih gasova dizel vozila.

Muller je rekao da je imao "dvominutni" razgovor s američkim predsjednikom tokom njegove posete Hanoveru ove nedelje.

"Iskoristio sam priliku da mu se lično izvinim zbog te stvari", rekao je Muller tokom godišnje konferencije za novinare u Volfsburgu.

Obami se zahvalio na konstruktivnoj saradnji američkih vlasti i izrazio nadu da će nastaviti da obavlja svoj posao za 600.000 radnika, njihovih porodica, kao i za dobavljače i prodavce.

Američka agencija za zaštitu životne sredine mogla bi Volkswagen kazniti do 18 milijardi dolara, mada analitičari procjenjuju da kazna neće biti toliko drastična.

Volkswagen je pripremio sedam milijardi eura za kazne i pravne troškove širom svijeta zbog skandala s varanjem na testovima izduvnih gasova.

Skandal je izbio prošle jeseni u SAD kada je objelodanjeno da je Volkswagen u dizel automobile ugrađivao softver za varanje na testovima emisije gasova. Zahvaljujući tom softveru, automobili su prolazili testove emisije u laboratoriji ali su na putevima ispuštali znatno veće zagađenje.

Istovremeno je u četvrtak objelodanjeno da će izvršnim direktorima Volkswagena uprkos skandalu sa izduvnim gasovima i odštetama koje će zbog toga morati da nadokanade, biti plaćeni ukupno 63 miliona eura za 2015.

Među ostalim je objavljeno da će Mullerova zarada iznosti 4.76 miliona eura, bivšeg direktora Martina Winterkorna kojega je Muller naslijedio po izbijanju skandala 7.31 milion, što je navode agencije znatno manje od 15.86 koliko mu je plata iznosila za 2014.

Hans Dieter Poetsch, koji je mjesto glavnog finasijskog direktora po izbijanju skandala zamijenio sa pozicijom supervizora odbora direktora VW dobiće 5.1 milion eura i plus će biti isplaćen za ulogu supervizora.

XS
SM
MD
LG