Dostupni linkovi

Matthias Mueller imenovan za izvršnog direktora Volkswagena


Matthias Mueller, doskorašnji prvi čovjek Porschea imenovan je za novog izvršnog direktora Volkswagena, nakon sklandala zbog korištenja spornog softvera koji je prikazivao manju emisiju štetnih gasova.

On će naslijediti Martin Winterkorn koji je u srijedu podnio ostavku nakon što se prethodno izvinio za prevaru.

Njamački automobilski div lažirao je softver koji je pokazio za 40 posto manju štetnu emisiju gasova nego što zaista jeste u SAD.

U međuvremenu se vodi istraga i u EU da bi se provjerilo da li je ta prevara korištena i na atomobilima prodavanim u Evropi.

Matthias Mueller je 62-godišnji menadžer s velikim iskustvom u automobilskoj industriji, a na funkciji izvršnog direktora u Volkswagenu zamijenio je Winterkorna, koji je preuzeo odgovornost za najveći skandal koji je potresao ovu kompaniju u 78-godišnjoj istoriji.

Dionice najvećeg svjetskog proizvođača automobila, Volkswagena u posljednjih sedam dana pale su za 40 posto.

Međutim ono što više brine rukovodstvo te kompanije je kako vratiti povjerenje kupaca.

Mueller je veoma dobro upoznat s radom Volkswagena jer je do sada obavljao važne funkcije u Porscheu te je blizak Pieche-Porsche porodici, koja kontroliše Volkswagen.

Zadatak novog izvršnog direktora bit će vratiti liderstvo u automobilskoj industriji Volkswagenu, što će predstavljati pravi izazov.

XS
SM
MD
LG