Dostupni linkovi

Češka Republika ubuduće će se zvati i Češka


Četvorica najviših zvaničnika Češke, predsednik, premijer i predsednici oba doma parlamenta odobrili su večeras da zemlja pored zvaničnog naziva Češka Republika u inostranstvu i u Ujedinjenim nacijama (UN) počne da koristi i skraćeni naziv Češka.

"Dogovorili smo se da pored punog političkog naziva inostranstvo obavestimo i o skraćenom nazivu koji se odomaćio kao Češka, a jedini ispravan prevod na engleski je Čekija (Czechija). Da se ne izgovara pogrešno", rekao je novinarima ministar inostranih poslova Lubomir Zaoralek.

Nakon sastanka kod predsednika Češke Miloša Zemana, šef diplomatije rekao je da će predati verbalnu notu UN da uvrste i to skraćeno ime u svoje prevode, a organizatori raznih konferencija, sportskih i kulturnih dogadjaja moći će sami da biraju da li će Češku predstaviti punim ili skraćenim imenom.

Skraćenim imenom biće označavana češka roba, Češka/Čekija će stajati na dresovima sportista a takodje i na mapama koje se objavljuju u inostranstvu.

Glavni zagovornik uvođenja zgodnog, kratkog imena za celu zemlju koja se istorijski sastoji od Češke, Moravske i Šlezije bio je predsednik Zeman koji već izvesno vreme to kratko ime upotrebljava jer mu se pun zvanični naziv čini suviše formalan i hladan.

Nisu, međutim, svi oduševeljni izborom baš tog imena, kao recimo, ministarka lokalnog razvoja Karla Šlehtova koja se plaši da će svet mešati Češku i Čečeniju.

Svodjenjem na Češku, bez zvaničnog 'republika' nisu zadovoljni ni moravski i šlezijski lokalpatrioti, premda zbog istorijskih konotacija niko ne zagovara povratak na Češka i Moravska jer su tako protektorat na teritoriji današnje Češke Republike zvali Hitlerovi nacisti od 1939. godine kada rasparčali Čehoslovačku.

XS
SM
MD
LG