Dostupni linkovi

Kruz i Sanders pobedili u Viskonsinu


Berni Sanders
Berni Sanders

Kandidat Republikanske stranke za predsedničko naimenovanje Ted Kruz pobedio je u utorak na stranačkim izborima u Viskonsinu, a u trci za nominaciju Demokratske stranke najviše glasova u toj državi dobio je Berni Sanders.

Malo je verovatno da će Kruz dobiti podršku dovoljnog broja delegata za nominaciju, ali republikanski lideri se nadaju da bi mogao da spreči Donalda Trampa da osvoji polovinu glasova koliko je potrebno da osigura nominaciju.

Iz Trampovog izbornog štaba saopšteno je da su potpuno uvereni da će republikanci imenovati njega za predsedničkog kandidata, dodajući da je "Ted Kruz Trojanski konj kojeg partijski šefovi koriste da ukradu nominaciju od Trampa".

Viskonsin nije glasao za predsedničkog kandidata republikanaca od Ronalda Regana 1984. godine.

Tramp je do sada osvojio 737 delegata, a Kruz 505. Za nominaciju je potrebno 1.237.

S druge strane, demokratski kandidat Berni Sanders osvojio je šestu uzastopnu pobedu, što mu daje značajan podsticaj pred ključne izbore u Njujorku i Pensilvaniji.

Sanders je pobedio u gotovo svakom okrugu u Viskonsinu, osim u Milvokiju, ali to mu neće obezbediti veću prednost pošto se glasovi delegata rasporedjuju proporcionalno.

Sanders je do sada pobedio u 15 država, a Hilari Klinton u 18. Klintonova, medjutim, i dalje ima znatnu prednost u broju delegata i poslednji gubici joj neće naneti veliku štetu.

Klintonova je do sada osvojila 1.743 delegata, a Sanders 1.056, a za nominaciju je potrebno 2.383.

XS
SM
MD
LG