Dostupni linkovi

Hrvatska: Provere povezanosti s aferom Panamski dokumenti


Hrvatska Kancelarija za sprečavanje pranja novca saopštila je danas da preduzima sve mere u vezi s eventualnom povezanošću hrvatskih firmi i građana s aferom "Panamski dokumenti".

"Nadležne službe Ministarstva finansija, uključujući i Kancelariju za sprečavanje pranja novca, pozorno prate dogadjaje vezano za aferu 'Panamski dokumenti' i preduzimaju sve zakonom propisane mere i radnje vezano uz informacije o eventualnoj povezanosti s hrvatskim firmama ili građanima", objavljeno je u saopštenju.

Pozivajući se na poreznu tajnu, Kancelarija nije navela pojedinosti.

Dodaje se, međutim, da Kancelarija kao hrvatska finansijsko-obaveštajna jedinica sarađuje s finansijsko-obaveštajnim jedinicama iz država članica EU razmenom podataka potrebnih za sprečavanje i otkrivanje pranja novca i finansiranja terorizma putem FIU.NET zaštićene mreže.

U poslednje četiri godine blokirane su sumnjive transakcije vredne više od 200 miliona kuna (26,6 miliona evra), prenose hrvatski mediji.

Politički lideri, istaknute ličnosti, kao i nekoliko desetina milijardera nalaze se spisku Međunarodnog konzorcijuma istraživačkih novinara koji je na osnovu dosijea procurelih iz panamske firme Mosak fonseka sproveo istragu o ofšor poslovanju svetske elite.

XS
SM
MD
LG