Dostupni linkovi

MMF: Još daleko od prihvatljivog plana za Grčku


Logo MMF-a

Generalna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristin Lagard ocenila je da su pregovori o grčkom dugu još daleko od postizanja prihvatljivog plana pomoći te institucije.

"Mislim da smo još daleko od plana koji bih mogla da predstavim Upravnom odboru MMF-a", navodi Lagard u pismu grčkom premijeru Aleksisu Ciprasu, čiji su delovi objavljeni kasno sinoć na sajtu MMF-a.

Grčka je u nedelju zatražila objašnjenje MMF-a posle objavljivanja dokumenta preko Vikiliksa o tekućim pregovorima Atine i poverilaca u kojem Fond navodno pominje moguću pretnju Grčkoj bankrotom kao "podsticaj" da prihvati postavljene uslove.

Kristin Lagard je u pismu navela da je u nekoliko navrata pomenula da MMF moža jedino da prihvati "program pomoći zasnovan na realnim pretpostavkama" jer, u protivnom, ta institucija neće uspeti da "povrati poverenje u Grčku koja bi bila pirmorana da sprovode dodatne mere prilogađavanja planu".

Direktorka MMF-a je rekla da su "apsurdne sve spekulacije koje su se pojavile o pregovorima s Grčkom".

Vikiliks je objavio transkript razgovora dvoje zvaničnika MMF-a o tome kakav bi "događaj" mogao da primora Evropljane da prihvate stav Fonda o merama koje Grčka treba da uvede da bi se zaključio plan pomoći.

Po Viliksu, ti zvaničnici su razgovarali o strategiji pregovora pošto Fond još nije prihvatio plan pomoći Grčkoj, a pregovori su blokirani nepostizanjem dogovora o reformi penzionog i sistema i poreske politike.

Grčka je posle napetih pregovora s kreditorima, tokom kojih je bila na ivici finansijskog kraha i izlaska iz evrozone, dogovorila u julu 2015. treći paket pomoći kojim je uslovljena da sprovede dodatne bolne mere štednje. Među tim merama je reforma penzijskog sistema.

Paket pomoći odobren Grčkoj obuhvata 86 milijardi evra u naredne tri godine.

XS
SM
MD
LG