Dostupni linkovi

Tužilaštvo BiH završilo dokazni postupak protiv osam optuženih za terorizam


Tužilaštvo BiH završilo je postupak na suđenju osmorici optuženih za pristupanje "Islamskoj državi", a odbrana će sa izvođenjem dokaza početi 11. aprila.

Enes Mešić, Salko Imamović, Fikret Hadžić, Ibrahim Delić, Mirza Kapić, Jasmin Jašarević, Adem Karamuja i Samir Hadžalić su, prema navodima optužnice, 2013. i 2014. godine napustili BiH i priključili se terorističkoj organizaciji "Islamska država Iraka i Levanta" (IDIL), pružajući pomoć i boreći se, javlja Birn.

Stav optuženih jeste da se nisu priključili terorističkim organizacijama u Siriji, a neki od njih ističu da uopšte nisu bili u ovoj državi.

Branioci su najavili da će Mešić, Imamović i Hadžić svjedočiti u svoju korist, a postoji mogućnost da će isto učiniti i Ibrahim Delić i Mirza Kapić.

Branilac Izet Baždarević dodao je da će pokušati da ubijedi Kapića da svjedoči o tome šta je radio u Siriji.

Kapić i Mešić su odbijali da ustanu prilikom ulaska sudija, uz obrazloženje da im vjera to ne dozvoljava, nakon čega je Sudsko vijeće odlučilo da optuženi ne dolaze na suđenje dok ne promijene ponašanje.

Hodžić i Hasanović prethodno su priznali krivicu.

Hodžić je osuđen na godinu dana zatvora, dok će presuda Hasanoviću, koji je pristao na istu kaznu, biti objavljena 11. aprila.

XS
SM
MD
LG