Dostupni linkovi

Mirza Kapić iz grupe optužne za terorizam negirao krivicu


Na ročištu za izjašnjenje o krivici u Sudu BiH optuženi Mirza Kapić se izjasnio da nije kriv za izvršenje krivičnog djela nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija.

Sud BiH potvrdio je 10. juna optužnicu kojom se Fatih Hasanović, Enes Mešić, Jasmin Jašarević, Emin Hodžić, Mirza Kapić, Salko Imamović, Adem Karamuja, Fikret Hadžić, Enver Lilić, Ibro Delić, Samir Hadžalić i Mehmed Tutmić terete za izvršenje krivičnog djela organizovanje terorističke grupe.

Hasanović se tereti i za neovlaštenu proizvodnju ili promet oružja ili eksplozivnih materija, a Kapić, Karamuja i Delić za nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija, saopšteno je iz Suda BiH.

U optužnici se navodi da su u drugoj polovini 2013. i 2014. godine, kao pripadnici takozvane selefijske zajednice organizovane na području BiH, van zvaničnih institucija Islamske zajednice u BiH, u nekoliko gradova i mjesta prikupili sredstva i napustili BiH s ciljem priključenja terorističkim organizacijama "Islamske države" koje djeluju na području Sirije i Iraka.

Optuženi su iz Turske ilegalno prelazili na teritoriju Sirije, sudjelovali u terorističkim aktivnostima, pružali pomoć i borili se na strani snaga "Islamske države", navodi se u saopštenju.

XS
SM
MD
LG