Dostupni linkovi

Novi izveštaj: U Siriji bio 161 hemijski napad od početka rata


Istraga hemijskog oružja u Siriji
Istraga hemijskog oružja u Siriji

Prema novom izveštaju o Siriji, gde se ovog meseca navršava pet godina gradjanskog rata, hemijsko oružje upotrebljeno je najmanje 161 put do kraja 2015. godine, što je izazvalo 1.491 smrtni slučaj.

Kako se navodi u izveštaju u napadima je ukupno povredjena 14.581 osoba, a broj hemijskih napada raste tako da ih je prošle godine bilo rekordnih 69. Izveštaj Sirijsko-američkog lekarskog društva je najsveobuhvatniji izveštaj o hemijskim napadima u Siriji do sada.

Ova organizacija sa sedištem u SAD podržva više od 1.700 radnika u preko 100 zdravstvenih klinika u Siriji, navodi se u izveštaju koji se zasniva uglavnom na izveštajima lekarskog osoblja koji su lečili žrtve, ka i na izveštajima nevladinih organizacija i drugih izvora.

Organizacija poziva Savet bezbednosti UN i medjunarodnu zajednicu da brzo pronadje počinioce i kazni ih preko Medjunarodnog krivičnog suda ili drugih instanci.

Veliki deo dokumenata Organizacije predat je i medjunardonoj Organizaciji za zabranu hemijskog oružja (OPCW).

SAD i druge zapadne zemlje više puta su optužile sirijsku vladu da koristi hemijsko oružje protiv sopstvenog naroda čak i posle naredjenja Saveta bezbednosti UN 2013. da se uništi program hemijskog oružja posle napada u Damasku u kome je ubijeno stotine civila.

Savet bezbednosti je takodje prošle godine osudio upotrebu toksičnih hemikalija kao što je hlor posle više izveštaja da su bacane burad-bombe pune hlorom na položaje opozicije u Siriji.

Hlor je dostupan i zvanično se ne smatra ratnim sredstvom ali je nelegalno da se koristi kao oružje. U novom izveštaju se navodi da je najmanje 60 ljudi umrlo kao posledica napada hlorom.

U izveštaju se navodi da je 77 odsto dokumentovanih hemijskih napada izvedeno posle naredjenja Saveta bezbednosti iz 2013, a 36 odsto posle osude za upotrebu hlora prošle godine.

Sirijska vlada demantuje da koristi hemijsko oružje ili toksična hemijska sredstva protiv svog naroda. Izveštaji su se pojavili poslednjih meseci da Islamska država koristi toksična hemijska sredstva u Siriji.

U ovom izveštaju se nikome ne pripisuje odgovornost za napade hemijskim oružjem. Radna grupa koju su prošle godine formirale Ujedinjene nacije i Organizacija za zabranu hemijskog oružja (OPCW) treba ovog meseca da počne ispitivanje nekoliko mogućih slučajeva upotrebe hemijskog oružja u Siriji.

Autori studije navode da nema naznaka da je sadašnje krhko primirje koje su dogovorili SAD i Rusija zaustavilo izveštaje o mogućim napadima hemijskim oružjem.

XS
SM
MD
LG