Dostupni linkovi

Asad: Siriji treba godinu dana da uništi hemijsko oružje


Bašar Al Asad
Bašar Al Asad
Uništenje zaliha sirijskog hemijskog oružja koštaće milijardu dolara i trajaće oko godinu dana, izjavio je predsednik te zemlje Bašar Al Asad. On je ponovio da će sirijska vlada primeniti sporazum SAD i Rusije o kontroli hemijskog naoružanja.

U razgovoru za američku televizijsku stanicu Foks njuz, Asad je izveštaj Ujedinjenih nacija u kojem je navedeno da su utvrđeni jasni i uverljivi dokazi da je u Siriji počinjen napad nervnim gasom sarin ocenio kao nerealne, ponovo negirajući da su vladine snage odgovorne za napad u predgrađu Damaska 21. avgusta u kome su stradale stotine ljudi.

S druge strane, generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen je ponovio da dokazi iz različitih izvora nedvojbeno potvrđuju da je Asadov režim odgovoran za napad hemijskim oružjem.

Asad je izjavio da je uništavanje zaliha sirijskog hemijskog oružja tehnički veoma komplikovana operacija.

“Mi nemamo iskustva u tome, ali će za to verovatno biti potrebno oko godinu dana. "To iziskuje oko milijardu dolara i veoma je štetno po životnu sredinu. Ako je američka administracija spremna da plati ovaj novac i da preuzme odgovornost da preveze toksične materijale u SAD, zašto to ne urade", odgovorio je Asad na pitanje da li bi bio spreman da preda hemijsko oružje Americi.

On je potvrdio da je upotrebljeno hemijsko oružje, ali je negirao da je za to odgovorna sirijska vojska, svaljujući krivicu na "terorističke grupe".

Asad je rekao da Rusija zahvaljujući satelitima ima dokaze da su tokom napada 21. avgusta u blizini Damaska rakete lansirane sa područja na kojima nisu bile sirijske trupe.

“Cela priča je na klimavim nogama. Nismo upotrebili hemijsko oružje, jer da smo to uradili ugrozili bismo i naše trupe kao i desetine hiljada civila u Damasku”, rekao je Asad.

S druge strane, generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen je optužio u četvrtak Asada za pomenuti napad.

“Mislim da je sasvim jasno na osnovu dokaza iz različitih izvora da je sirijski režim odgovoran za stravičan napad hemijskim oružjem 21. avgusta. Rakete su lansirane iz zona koje kontroliše vlada. Nema logike da opozicija napada sopstvene ljude hemijskim oružjem u oblastima koje kontroliše. Štaviše, ne mislimo da opozicija raspolaže vojnim arsenalom neophodnim za napad hemijskim oružjem takvih razmera”, naveo je Rasmusen.

Rasmusen je kazao da vojna intervencija i dalje u igri>

“Ostaje da se vidi kako će izgledati rezolucija Saveta bezbednosti, ali je veoma važno da se zadrži zamah u diplomatskom i političkom procesu da je vojna opcija i dalje na stolu, bez obzira na ishod rasprave u UN”, rekao je Rasmusen.

Sukobi ne jenjavaju

Istovremeno, sirijski lider je iskoristio jednosatni intervju za američku televiziju Foks, koji je snimljen u Damasku, da kritikuje američki stav o sirijskoj krizi. On je takođe naglasio da njegova zemlja nije u građanskom ratu i dodao da se Sirija suočava s "jednom drugom vrstom rata", onim koji vode "desetine hiljada džihadista".

"Ono što mogu da vam kažem jeste da su između 80 i 90 odsto tih terorista članovi Al Kaide i njenih ogranaka", ustvrdio je Asad.

Sirija, septembar 2013.
Sirija, septembar 2013.
Prema njegovom rečima, od početka konflikta u Siriji su "u terorističkim napadima" ubijene "desetine hiljada Sirijaca" i 15.000 vojnika.

U međuvremenu, nemačka kancelarka Angela Merkel je izjavila da su hemijske supstance koje je njena zemlja izvezla Siriji, a od kojih je bilo moguće napraviti bojni otrov Sarin, bile korišćene za civilne potrebe.

Nemačka vlada je u odgovoru na pitanje poslanika istakla da je 137 tona dve hemijske supstance izvezeno u Siriju između 2002. i 2006. godine. Merkelova je dodala da nemački zvaničnici i dalje nastoje da utvrde za šta su korišćene hemijske supstance izvezene nakon 2006. a pre izbijanja sukoba u proleće 2011. godine, kada je Berlin uveo striktnu kontrolu izvoza u Siriju.

Rusija i SAD su u subotu u Ženevi postigle dogovor da se hemijsko oružje u Siriji stavi pod međunarodnu kontrolu.

Prema dogovoru, vlasti u Damasku imaju nedelju dana da predaju spisak hemijskog oružja, koje će biti uništeno do polovine 2014. godine.

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov ranije je obelodanio da je Rusija prikupila dokaze koji upućuju na to da su pobunjenici odgovorni za napad. Lavrov kaže da će ih Rusija uskoro dostaviti Savetu bezbednosti UN.

“Imamo dovoljno dokaza o upotrebi hemijskog oružja koji ukazuju da se sirijska opozicija koristi provokacijama kako bi izazvala vojne udare protiv Sirije. O tome ima dosta podataka, do kojih je moguće doći i preko Interneta. Te činjenice nalaze se i u izveštajima koje su pripremili naši stručnjaci koji se odnose na napade hemijskim oružjem u Alepu tokom marta. Takođe sakupili smo i dosta činjenica o avgustovskom napadu nedaleko od Damaska", naveo je Lavrov.

Rusija je kritikovala izveštaj UN, koji je jedan od zvaničnika te zemlje ocenio kao jednostran. Na to je reagovao portparol svetske organizacije Martin Nesirski tvrdnjama da su činjenice da je u napadu korišćen gas sarin, utvrđene izveštajem, nepobitne.

U međuvremenu su se u sredu susreli izaslanici pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN kako bi razgovarali o nacrtu rezolucije o Siriji koju su pripremile Velika Britanija, Francuska i SAD.

Istovremeno, sukobi u Siriji se ne smiruju. Na severu zemlje, blizu granice sa Turskom grupa povezana sa Al Kaidom preuzela je kontrolu nad gradom Azazom od Slobodne sirijske vojske
  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

XS
SM
MD
LG