Dostupni linkovi

Tužilaštvo BiH: Optužnica za terorizam protiv Mirela Karajića


Ilustracija
Ilustracija

Odsjek za terorizam Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Mirela Karajića (30) iz Velike Kladuše zbog pridruživanja strukturama "Islamske države" (IDIL) i učešća na ratištima Sirije i Iraka u sastavu terorističke grupe "Devla Islamija", za šta je građanima BiH zaprijećena višegodišnja zatvorska kazna.

Iz Tužilaštva BiH saopšteno je da je Karajiću stavljeno na teret da je osmislio plan i prikupio potrebna novčana sredstva s ciljem da otputuje na područje Sirije i Iraka i pridruži se militantima grupe "Islamska država".

Nakon toga je, prema navodima optužnice, u ilegalnom mesdžidu kod Huseina Bosnića "Bilala" i njemu bliskih lica tražio i dobio informacije na koji način može otići u Siriju i priključiti se "Islamskoj državi", koju je Savjet bezbjednosti UN proglasio terorističkom organizacijom.

Prema prikupljenim dokazima, Karajić je dobio kontakte sa licima koja su aktivna na navedenom području i detaljne instrukcije kako ih kontaktirati, nakon čega je u novembru 2014. godine, sa još tri državljana BiH, otputovao avionom u Tursku, a potom, uz pomoć dogovorenih kontakt lica i njihovih uputstava, ilegalnim graničnim prelazom prešao u Siriju.

Tu se priključio paravojnoj formaciji "Devla Islamija", u kojoj je ratovao i čiji je aktivni pripadnik bio više mjeseci, nakon čega je sredinom 2015. godine uhapšen u Turskoj i izručen BiH.

Karajiću je na teret stavljeno da se pridružio stranoj vojnoj ili paravojnoj formaciji koja djeluje van BiH, čime je počinio krivično djelo -protivzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama.

XS
SM
MD
LG