Dostupni linkovi

Slavne ličnosti potpisale peticiju za oslobađanje Asanža


Džulijan Asanž

Oko 500 slavnih ličnosti i organizacija među kojima su režiser Oliver Stoun, kineski disident, umetnik Aj Vejvej, potpisalli su peticiju u kojoj se pozivaju London i Stokholm da vrate slobodu kretanja osnivaču Vikiliksa Džulijanu Asanžu.

Peticija koju je u utorak objavio Vikiliks poziva britansku i švedsku vladu da poštuju preporuke panela UN koji je početkom februara zatražio oslobađanje Australijanca, ocenivši da se radi o "arbitrarnom zadržavanju".

"Pozivamo Švedsku i Veliku Britaniju da poštuju obavezujuću prirodu konvencija o ljudskim pravima na kojima je ova odluka zasnovana" i da vrate Džulijanu Asanžu "slobodu kretanja", pišu potpisnici ovog teksta.

Među njima su britanska kreatorka Vivijen Vestvud, ekolog i evroposlanica Eva Džoli, ali takođe španska radikalna levičarska partija Podemos, francuski sociolog Edgar Moren, bivši grčki ministar finansija Janis Varufakis, kao i iranska dobitnica Nobelove nagrade za mir Širin Ebadi.

Asanž se već tri godine nalazi u ambasadi Ekvadora u Londonu, pošto je Švedska tražila njegovo izručenje zbog navodnih seksualnih napada.

Švedske vlasti žele da ispitaju Asanža zbog navodnog seksualnog napada 2010. godine u toj zemlji. Asanž negira optužbe, a u junu 2012. godine je tražio politički azil u ambasadi Ekvadora u Londonu kako bi izbegao izručenje Švedskoj. Asanž veruje da bi ga Švedska izručila SAD, gde se suočava s optužbama zbog objavljivanja hiljada tajnih dokumenata američkih vlasti na svom sajtu.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG