Dostupni linkovi

Josipović: Ne dozvoliti da se napravi crna Hrvatska


Ivo Josipović

Bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović izjavio je u subotu da se ne smije dozvoliti revizija istorije i da se od antifašističke napravi crna Hrvatska.

Josipović je nazvao opasnom tendencijom poruke "onih koji žele promijeniti istoriju i od pobjednike i nekoga ko je činio dobro u Drugom svjetskom ratu napraviti zločincem".

"To je tendencija koja danas svađa i dijeli ljude i suprotstavlja ih na nacionalnoj, vjerskoj i svakoj drugoj osnovi", rekao je Josipović u Gradskoj skupštini u Zagrebu, gdje je svečano obilježeno 72 godine od formiranja zagrebačkog Desetog korpusa Narodne oslobodilačke vojske Jugoslavije.

Predsjednik Srpskog nacionalnog vijeća Milorad Pupovac rekao je da je antifašizam bio oslobodilačka snaga, pokret, ideja koja je narode tadašnje Evrope i Jugoslavije oslobodila od ropstva zločina i nejednakosti.

Upitan kako tumači da predstavnici vlasti, iako pozvani, nisu došli na današnju godišnjicu, Pupovac je rekao da oni tvrde da su antifašisti, ali da ne vole da se druže sa antifašistima, prenose hrvatski mediji.

Sa skupa, koji je organizovao Savez antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske, poručeno je da se ne smije tolerisati revizija istorije, jer "partizani i ustaše nisu jedno te isto".

XS
SM
MD
LG