Dostupni linkovi

Mogerini: Intervencija EU u Libiji samo uz poziv vlade


Federika Mogerini
Federika Mogerini

Militanti Islamske države Iraka i Levanta može biti efikasno poražena samo tako što će legitimna libijska vlada biti zadužena za sopstvenu bezbednost, izjavila je šefica evropske diplomatije Federika Mogerini.

Evropa će intervenisati u ratom razorenoj Libiji protiv islamista samo ako dobije zvanični zahtev od međunarodno priznate libijske vlade, izjavila je Federika Mogerini.

Kako napominje AFP, SAD u toj zemlji vrše vazdušne udare protiv džihadista, ali je svetska javnost reagovala sa zaprepašćenjem na vest da je u jednom takvom udaru u Sabrati u petak poginulo dvoje službenika ambasade Srbije u Libiji Slađana Stanković i Jovica Stepić, koji su bili oteti u novembru.

U Libiji postoje dve rivalske vlade od 2014, otkad su pobunjenici zauzeli prestonicu Tripoli i naterali međunarodno priznatu vladu da izbegne na istok zemlje.

Nakon višemesečnih pregovora u organizaciji Ujedinjenih nacija, dve strane su pristale da podrže vladu jedinstva, a u subotu je kandidat za premijera Fajez el Saradž predstavio svoj plan za novu vladu.

XS
SM
MD
LG