Dostupni linkovi

Prvi sastanak predsednika dva libijska suprotstavljena parlamenta


Predsednici dva rivalska libijska parlamenata sastali su se danas na Malti, prvi put od kada je Libija podeljena izmedju dve konkurentne političke vlasti, javila je libijska televizija.

Sastali su se Akila Salah, predsednik parlamenta koga priznaje medjunarodna zajednica i Nuri Abu Sahmein, predsednik Skupštine koja nija priznata sa sedištem u Tripoliju. Sastanak se održava pre nego što predstavnici dve vlasti potpišu sporazum za izlazak iz krize pod pokroviteljstvom UN u četvrtak u Shiratu u Maroku.

Televizija Anaba je prikazala dva predsednika parlamenta kako se pozdravljaju u prisustvu predstavnika dve skupštine. Sporazum koji treba da bude potpisan u Maroku predvidja formiranje vlade nacionalnog jedinstva. Cilj te buduće vlade je da proba da izvuče Libiju iz haosa u koji je upala od rušenja vlasti Muamera Gadafija 2011. godine.

Sporazum je prvobitno trebalo da bude potpisan 16. decembra ali jedan marokanski diplomatski izvor je rekao danas za agenciju Frans pres da je ceremonija potpisivanja na kraju zakazana za četvrtak u Shiratu, letovalištu gde je ove godine održan niz medjulibijskih razgovora.

XS
SM
MD
LG