Dostupni linkovi

Tusk: Isključenje Grčke iz Šengena ne rješava problem izbjeglica


Donald Tusk, predsjednik Evropskog savjeta

Isključenje Grčke iz zone Šenegena neće riješiti problem izbjegličke krize s kojim se suočavaju zemlje Evropske unije, izjavio je danas u Atini predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk.

Tusk je poslije sastanka s grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom rekao da izbjeglička kriza testira jedinstvo Unije do njegnih granica i da je Grčka jedna od najteže pogođenih zemalja, ali da ona nije uzrok krize, kao što nije ni Evropa.

"Svima koji govore o isključivanju Grčke iz Šengena, misleći da je to rješenje izbjegličke krize, poručujem da nije. Biću jasan, isključivanje Grčke iz Šengena ne rješava nijedan naš problem. Ne okončava rat u Siriji. Ne okončava privlačnost Evrope za migrante. I nije zajedničko evropsko rješenje", kazao je Tusk, objavljeno je na sajtu Evropskog savjeta.

Tusk je istakao da se mora poboljšati zaštita spoljnih granica EU, što zahtijeva više napora grčke strane i veću podršku EU.

Tusk se osvrnuo i na rat u Siriji, rekavši da je cio svijet spreman za razgovore, ali da "rusko bombardovanje ostavlja malo nade".

"Režim sirijskog predsjednika Bašara al Asada je ojačan, umjerena sirijska opozicija oslabljena, a Evropa je preplavljena novim talasom izbjeglica", kazao je Tusk.

Višegradska grupa planira da na samitu EU predstavi rezervni plan postavljanja granične barijere na jugu Makedonije i u Bugarskoj ukoliko zaštita grčkih granica ne bude efikasna.

Grčke vlasti završile su danas radove na većini centara za registraciju izbjeglica, što su tražile zemlje Evropske unije kako bi se smanjio priliv migranata.

Sada su funkcionalna četiri od pet planiranih centara za prijem i registraciju izbjeglica na egejskim ostrvima Lezbos, Hios, Leros i Samos, prva ostrva do kojih, preko Turske, stižu izbjeglice na putu ka EU.

Peti centar na ostrvu Kos biće spreman u narednih nekoliko dana.

Grčki ministar odbrane Panos Kamenos izjavio je da centri možda neće morati da rade u punom kapacitetu, jer će sporazum o učešću brodova NATO-a u patroliranju morskom granicom Grčke i Turske "okončati problem imigracije".

U Grčku je od početka godine iz Turske došlo oko 77.000 migranata.

XS
SM
MD
LG