Dostupni linkovi

Crnadak: BiH će 15. februara podnijeti zahtjev za članstvo u EU


Ministar spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak potvrdio je danas da će Sarajevo 15. februara zvanično podnijeti zahtjev za članstvo u Evropskoj uniji.

"Obaviješteni smo od holandskog predsjedavanja da je u aktivnosti koja je trajala nekoliko sedmica na relaciji Evropska komisija-BiH prepoznat taj datum kao optimalan", rekao je Crnadak novinarima u Beogradu.

On je dodao da će BiH poslije 15. februara krenuti punom snagom ka dobijanju statusa kandidata kao i da se nada da će to biti moguće za godinu dana.

Šef diplomatije BiH je rekao da ima još vremena da se određene stvari privedu kraju kako bi aplikacija za članstvo bila vjerodostojna i kvalitetna.

"Taj datum će biti najznačajniji na dosadašnjem evropskom putu i tada će početi težak posao za sve institucije BiH", rekao je Crnadak i dodao da će poslije toga Sarajevo dobiti upitnik Evropske komisije.

Očekuje se, kako je ocijenio, da taj upitnik bude veliki izazov i da se procjenjuje da će imati rekordan broj pitanja s obzirom na kompleksnu ustavnu strukturu BiH.

"Moraćemo i na djelu da potvrdimo da smo spremni, ne samo da o tome pričamo, nego i da posao na evropskim integracijama radimo", kazao je Crnadak.

XS
SM
MD
LG