Dostupni linkovi

Međunarodna agencija za energiju: Mlaka zima smanjila potražnju za naftom


Neobično niske temperature na sjevernoj hemisferi početkom zime i sumorni ekonomski izgledi u Kini, Brazilu i Rusiji doveli su do pada globalne potražnje za naftom, navodi se u izvještaju Međunarodne agencije za energiju (IAE).

Stalna preplavljenost tržišta naftom, velike zalihe i niz negativnih ekonomskih vesti dovele su cijene nafte do sredine januara na 12-godišnji minimum.

Potražnja za naftom koja je u trećem tromesečju sa 2,1 miliona barela dnevno bila skoro blizu petogodišnjeg maksimu, pala je u četvrom kvartalu na milion barela dnevno, navodi se u izvještaju IAE.

Globalno snabdjevanje naftom povećalo se na 2,6 miliona barela dnevno u 2015, dok je 2016. taj nivo bio 2,4 miliona barela. U decembru 2015. proizvodnja je smanjena - izvan zemalja OPEK-a pala je na nivo iz 2014, dok su članice OPEK-a u smanjile proizvodnju za 90.000 barela dnevno na 32,28 miliona barela dnevno.

Cijene nafte danas su porasle iznad 30 dolara, ali su posle objavljivanja izvještaja IAE opet pale na oko 28,9 dolara po barelu.

XS
SM
MD
LG