Dostupni linkovi

Pariz se seća žrtava napada militanata u 2015.


Francuski predsednik Fransoa Oland i drugi visoki državni zvaničnici prisustvali su posebnoj ceremoniji odavanja pošte svim žrtvama napada islamističkih militanata u Parizu prošle godine.

Fransoa Oland i gradonačelnica Pariza An Idalgo otkrili su komemorativnu ploču postavljenu u znak sećanja na žrtve napada na pariski satirični magazin "Šarli ebdo" i košer supermarket pre godinu dana, kao i na ubijene u napadima na kafiće, stadion, dvoranu u kojoj se održavao rok koncert i druga mesta u novembru 2015. godine, prenosi AP.

Ceremonija je održana na Trgu Republike, mestu koje je postalo simbol solidarnosti Parižana posle napada, koji su počeli 7. januara 2015.

Francuski roker i nacionalna ikona Džoni Halidej, odeven sav u crno, pridružio se vojnom horu u specijalnom muzičkom nastupu, izvodeći pesmu "Jedne januarske nedelje" kojom podseća na marš 1,6 miliona ljudi koji je organizovan u Parizu 11. januara prošle godine.

Na Trgu Republike zasađen je i hrast visok 10 metara kao "drvo sećanja", u podnožju kojeg je postavljena komemorativna ploča.

U predvečerje će biti održana još jedna manifestacija, u prisustvu gradonačelnice An Idalgo, tokom koje će biti osvetljen zasađeni hrast i statua Republike, a Parižani, koji će moći da se slobodno kreću trgom posle zvanične ceremonije, pozvani su da dođu u velikom broju sa svećama u rukama, prenosi francuski mediji.

U napadima tokom protekle godine u francuskoj prestonici ubijeno je ukupno oko 150 ljudi, dok ih je na stotine ranjeno.

XS
SM
MD
LG