Dostupni linkovi

Mađarska podržava deo britanskih reformi o EU


Mađarska podržava većinu reformi koje traži britanski premijer Dejvid Kameron u pregovorima s Evropskom unijom, izjavio danas u Budimpešti mađarski premijer Viktor Orban nakon sastanka s britanskim kolegom.

"Mađarska podržava tri od četiri predloga", rekao je Orban novinarima posle sastanka s Kameronom i dodao da takav stav ima i Višegradska grupa koju pored Mađarske, čine Češka, Poljska i Slovačka.

Orban je rekao da se njegova zemlja jedino ne slaže s prijedlogom o ukidanju socijalne pomoći evropskim državljanima tokom prve četiri godine boravka u Velikoj Britaniji.

Mnogi istočni Evropljani koji su prisutni u Velikoj Britaniji osjećaju se posebno pogodjenim tim predlogom.

"Mi smo građani EU i ne želimo da budemo tretirani drugačije. Ne želimo da budemo paraziti", rekao je Orban i dodao da u Velikoj Britaniji oko 55.000 Madjara.

"Za nas je veoma važno da nas ne smatraju migrantima", dodao je mađarski premijer, koji se zalaže za ograničeni priliv izbeglica s Bliskog istoka u EU.

Kameron je rekao da se o britanskim prijedlozima može pregovarati. "S dobrom voljom možemo da pronadjemo rešenje", rekao je Kameron na istoj konferenciji za novinare.

XS
SM
MD
LG